aA
Po teroro išpuolių Ispanijos geležinkelyje Europos Sąjungos ministrai sutarė skirti antiterorizmo koordinatorių Europai ir gerinti apsikeitimą žvalgybos informacija. Tačiau Bendrijos ministrai pripažįsta, kad kol kas kova su terorizmu efektyvi tik dokumentuose.
Skubiai sušauktame susitikime Europos šalių pareigūnai derėjosi, kaip sustiprinti saugumą po praėjusios savaitės sprogimų Madride, per kuriuos žuvo 202 žmonės.

Kaip praneša LRT korespondentas iš Briuselio, nors pasiektas šalių susitarimas dėl koordinatoriaus posto ir žvalgybos žinybos turi didelę politinę reikšmę, tačiau kol kas tai tik popierinė kova su terorizmu.

ES valstybės aplaidžiai nevykdo dar po 2001 metų rugsėjo 11-osios priimtų sprendimų. ES narės vis dar nepripažįsta Bendrojo Europos arešto orderio, 3-ose nesilaikoma bendro apibrėžimo, kas yra terorizmas ir jo vykdytojai, net 11 šalių dar neratifikavo konvencijos dėl tarpusavio pagalbos, pasiklausant teroristų ryšių kanalų bei stebint jų bankų sąskaitas ir jas įšaldant.

Jau veikianti kovos su terorizmu žinyba "Europolas" yra beveik bejėgė, nes šalys nesuteikia jai nacionalinės žvalgybos informacijos. Kovos su terorizmu deklaraciją pirmadienį toliau svarstys ES užsienio reikalų ministrai.

Lietuvos radijas