aA
Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausioji valdyba baigė tirti dalį bylos dėl didelės vertės valstybės turto įgijimo apgaule, neteisėtos įmonės veiklos, apgaulingos apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų suklastojimo ir panaudojimo.
Ištirtoje byloje pranešimai apie įtarimą yra įteikti 12 asmenų.

Šią savaitę byla buvo perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui, pranešė Policijos departamento atstovė spaudai.

1998-2000 metais kelios grupės asmenų, veikusios UAB "Šilomba", M.Lukoševičiaus firmos, G.Marcinkaus firmos, UAB "Dapta", UAB "Aurata", UAB "Mipro", UAB "Aukštoji arka", UAB "Tidora" ir kitų įmonių vardais, klastojo dokumentus ir teikė melagingus duomenis apie fiktyvius sandorius ir prekių eksportą mokesčių inspekcijai.

Tokiu būdu už tariamas PVM permokas iš valstybės biudžeto buvo pasisavinta ne mažiau kaip 5,5 mln. litų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad 1998 m. vasario - 1998 metų rugpjūčio mėnesiais M.Senkus, L.Motejūnas, A.Čeplikas kartu su V.Usariu ir E.Patėjūnu, suklastoję UAB "Šilomba" dokumentus, sukūrė fikciją, neva į Vengriją eksportavo iš UAB "Teleorbita", UAB "Teleorbita ir Ko" įsigytus televizorius, kineskopus, TV komplektus.

1998 birželio 30 ir liepos 17 dienomis Kauno valstybinei mokesčių inspekcijai pateikus melagingus duomenis ir dokumentus dėl tariamo prekių eksporto iš valstybės biudžeto gavo 165 tūkst. 446 litus.

Tyrėjai išaiškino, kad 1998 m. rugpjūčio - 1999 m. sausio mėnesiais M.Senkus, L.Motejūnas, A.Šakys, A.Čeplikas, V.Akucevičius suklastojo minėtos UAB "Šilomba" dokumentus ir pateikę duomenis neva į Ukrainą eksportavo iš UAB "Aurata" įsigytus sportinius kostiumus.

1998 rugsėjo 15 ir lapkričio 13 dienomis Kauno valstybinei mokesčių inspekcijai UAB "Šilomba" vardu buvo pateikti prašymai grąžinti pridėtinės vertės mokesčio permokas.

Kauno VMI prašymus patenkino ir sugrąžinus tariamas PVM permokas, taigi minėti asmenys apgaule savo naudai įgijo daugiau nei 470 tūkst. litų.

1998 m. spalio - 1999 m. sausio mėn. laikotarpiu M.Senkus, L.Motejūnas, A.Šakys, D.Lukoševičienė, G.Marcinkus ir M.Lukoševičius, klastodami dokumentus pastarojo firmos vardu, neva eksportavo į Vengriją iš G.Marcinkaus firmos įsigytus televizinius blokus.

1998 lapkričio 16 dieną Kauno miesto valstybinei mokesčių inspekcijai M.Lukoševičiaus firmos vardu minėtieji asmenys pateikė prašymą grąžinti pridėtinės vertės mokesčio permoką. Kaltinamieji iš valstybės biudžeto bandė atgauti beveik 35 tūkst. litų PVM.

Taip pat pareigūnai nustatė, kad 1998 m. spalio - 1999 m. kovo mėnesiais ta pati organizuota grupė asmenų, klastodami UAB "Dapta" dokumentus, tariamai į Ukrainą eksportavo neva iš G.Marcinkaus firmos įsigytus sportinius kostiumus. 1998 lapkričio 11 dieną Kauno miesto valstybinei mokesčių inspekcijai pateikus prašymą, grąžinti pridėtinės vertės mokesčio permoką, buvo pasisavinta beveik 200 tūkst. litų.

Visais ištirtais atvejais, dokumentuose nurodytos prekės neegzistavo, o jų įsigijimo ir eksporto fikcija buvo sukuriama klastojant PVM sąskaitas-faktūras ir eksporto deklaracijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.