aA
Oficialių JAV administracijos atstovų pareiškimus apie pasirengimą dislokuoti Aliaskoje nacionalinę priešraketinės gynybos sistemą Maskva vertina kaip įrodymą, kad Vašingtonas vienašališkai ketina pasitraukti iš 1972 metų priešraketinės gynybos sutarties.
Tai pareiškė penktadienį Rusijos prezidento padėjėjas strateginio stabilumo klausimais Igoris Sergejevas, komentuodamas pastaruosius aukštų JAV administracijos atstovų pareiškimus apie PRG.

"Deja, mūsų prognozės pildosi - jokie argumentai, kuriuos mes pateikėme per konsultacijas su Amerikos atstovais, nesustabdė JAV siekti pirmavimo ir vyravimo strateginės ginkluotės srityje", - sakė jis.

Savo ruožtu Rusijos URM labai neigiamai reagavo į JAV gynybos ministro pavaduotojo Paulo Wolfowitzo pareiškimą, kad JAV pradeda plataus masto, "agresyvią" nacionalinės priešraketinės gynybos sistemos (PRG) bandymų programą.

Kaip penktadienį sakė Rusijos URM pareigūnai, "Maskva pasirengusi vesti derybas dėl strateginio stabilumo taktikos ir konkrečiai - dėl apsisaugojimo nuo raketų smūgių, bet vadovaujasi tuo, kad Priešraketinės gynybos sutartis yra kertinis tokio stabilumo akmuo".

Be to, Rusijos URM pareigūnai nusistebėjo P.Wolfowitzo žodžiais, jog JAV norėtų susitarti su Rusija, kad Vašingtonas galėtų "išeitų už susitarimo ribų", jo nepažeisdamas".

"Kaip tai išeiti nepažeidžiant? Tai primena posakį "truputi nėščia", - emocingai pareiškė vienas Rusijos diplomatų.

Pareigūnai pabrėžė, jog jų žodžiai nėra oficiali Rusijos reakcija, "kuri bus vėliau, tikriausiai po to, kai mes gausime iš Vašingtono paaiškinimus šiuo klausimu".

JAV gynybos ministro pavaduotojas P.Wolfowitzas pranešė Jungtinių Valstijų Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui, kad pradedama plataus masto, "agresyvi" nacionalinės PRG sistemos bandymų programa ir kad rugpjūtį Aliaskos valstijoje prasidedantys darbai "ne artimiausiais metais, o artimiausiais mėnesiais susikirs" su 1972 metų PRG sutartimi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.