aA
Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė eurointegracinėms pataisoms, reglamentuojančioms Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) teisės aktų santykį, europinių sprendimų priėmimo derinimą šalyje.
Seimas
Seimas
© ELTA
Pataisoms po svarstymo pritarta 58 parlamentarams balsavus už, 1 - prieš ir 2 susilaikius.

Pataisomis siūloma papildyti pagrindinį šalies įstatymą konstituciniu aktu "Dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje", įtvirtinančiu ES teisės normų tiesioginį taikymą Lietuvoje, o teisinės kolizijos atveju - viršenybę prieš Lietuvos įstatymus ir kitus teisės aktus.

Konstituciniame akte taip pat būtų įtvirtinta, jog Lietuvos valstybės institucijos dalijasi savo kompetencija su ES priimant bendrus sprendimus, o Vyriausybė privalo informuoti Seimą apie siūlomus priimti ES teisės aktus, konsultuotis su parlamentu dėl klausimų, susijusių su jo kompetencija.

Seimas bei parlamentiniai Europos ir Užsienio reikalų komitetai gali teikti Vyriausybei rekomendacijas ir nuomonę dėl siūlomų priimti ES aktų.

Seimas nepritarė siūlymui nustatyti Konstitucijoje, jog dėl ES teisės aktų priėmimo Vyriausybė turi konsultuotis ir su prezidentu. Pirmąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisų numatoma surengti kovo 30 dieną.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seimas turi balsuoti du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka. Už Konstitucijos pataisą turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.