aA
Belfaste prieš penktadienį atnaujinamas lemtingas derybas dėl Šiaurės Airijos politinės krizės sprendimo per didžiules riaušes buvo sužeisti 55 policininkai, vienas jų - sunkiai.
Ketvirtadienį vakare katalikų respublikonų Ardoino rajone jaunuoliai puolė kelio užtvaras, kurios buvo pastatytos sulaikyti juos nuo eitynėse dalyvavusių protestantų. Policininkai maždaug 200 riaušininkų tramdė guminėmis kulkomis ir vandens patrankomis.

Policijos pranešimu, demonstrantai į pareigūnus svaidė padegamąsias bombas ir grobė automobilius, kuriuos padegtus nukreipdavo į policininkų gretas.

Pasak policijos atstovo spaudai, į ligoninę nuvežta 19 pareigūnų, kurių du buvo apėmusi liepsna nuo padegamųjų bombų. Per riaušes taip pat buvo sužeista daug civilių asmenų, tačiau tikslus jų skaičius nežinomas. Sunkiai sužeistas policininkas buvo užpultas su kirtikliu, pridūrė atstovas spaudai.

Policijos viršininko pavaduotojas Alanas McQuillanas sakė, kad ketvirtadienio išpuoliai prieš saugumo pajėgas buvo "pakankamai koordinuoti" ir kad tai buvo vienos didžiausių pastarojo meto riaušių.

Šiomis riaušėmis baigėsi palyginti taiki šiemetinė liepos 12-oji - protestantų Oraniečių ordino eitynių diena. Eitynėmis visoje provincijoje kasmet minimas 1690 metų liepos 12 dieną įvykęs istorinis mūšis prie Bano upės, per kurį Vilhelmas Oranietis III Airijoje nugalėjo karaliaus Jokūbo II vadovaujamas katalikų pajėgas.

Eitynes, kuriose šiemet dalyvavo apie 100 tūkst. žmonių, integraciją į Airiją remiantys katalikai laiko probritiškų protestantų provokacijomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.