aA
Teisės aktai, sumažinę teisėjų atlyginimus, prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą, išnagrinėjęs bylą dėl teisėjų atlyginimų sumažinimo, ketvirtadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).
Judge
KT nutarime sakoma, jog Konstitucijoje yra įtvirtinta nuostata, jog teisėjas ir teismai yra nepriklausomi. Pasak nutarimo, teisėjų atlyginimų apsauga - viena iš teisėjų nepriklausomybės garantijų. Atlyginimų apsauga reikalinga tam, kad teisėjai būtų apsaugoti nuo bandymo daryti įtaką sprendimams.

Pasak KT, teisėjų ir teismų nepriklausomumas yra įtvirtintas daugelyje pasaulio šalių, o į nepriklausomumo sąvoką įeina asmens saugumas, socialinis nepriklausomumas, finansinis aprūpinimas.

KT nustačius, kad teisės aktas ar jo dalis prieštarauja Konstitucijai, šis netenka galios.

Atlyginimus teisėjams buvo smarkiai pakėlusi tuometinio konservatoriaus Gedimino Vagnoriaus Vyriausybė, tačiau vėlesnis premjeras, taip pat konservatorius Andrius Kubilius 1999 metų gruodį juos sumažino. Sumažinimas palietė ir Konstitucinio Teismo teisėjus.

Profesinės Lietuvos ir tarptautinės teisėjų organizacijos tokį sumažinimą įvertino kaip kišimąsi į jų nepriklausomumą, kurį gina Konstitucija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.