aA
Irako lyderiai susitarė pasikviesti į Bagdadą Jungtinių Tautų (JT) ekspertų komandą, kuri jiems padėtų iki birželio 30 dienos sudaryti laikinąją vyriausybę, trečiadienį pranešė Didžiosios Britanijos ambasadorius JT.
JAV tankai Bagdado centre
JAV tankai Bagdado centre
© EPA-ELTA
Praėjusį mėnesį JT aukšto rango pareigūnas Lakhdaras Brahimi (Lachdaras Brahimis) su ekspertų komanda jau buvo nuvykęs į Iraką, kur aiškinosi galimybę iki birželio pabaigos surengti rinkimus. JT ir vietos pareigūnai taip pat aptarė laikinosios vyriausybės, kuri birželio 30 dieną perimti valdžią iš JAV, klausimus.

"Jie nusprendė kreiptis į Jungtines Tautas", - sakė britų ambasadorius Emyras Jonesas Parry (Emiras Džounsas Paris) žurnalistams.

L.Brahimi antradienį per spaudos konferenciją žurnalistams sakė, jog Irako šiitų lyderis ajatola Ali al-Sistani (Alis Sistanis) nusiuntė JT generaliniam sekretoriui Kofi Annanui (Kofiui Ananui) laišką, kuriame kvietė Jungtinių Tautų atstovus atvykti į šalį.

"Mes tikrai norime, kad JT atliktų vaidmenį Irake", - cituodamas A.Sistani žodžius sakė L.Brahimi.

Savo laiške A.Sistani neigė esąs kaip nors susijęs su kritika JT ir L.Brahimi atžvilgiu, kurios nemažai yra nuskambėję iš Irako valdančiosios tarybos nario Ahmedo Chalabi (Ahmedo Čalabio), kurį amerikiečiai ir toliau norėtų matyti vadovaujančiose pareigose, lūpų.

Toks A.Chalabi nuomonės pasikeitimas kelia nemažą Jungtinių Valstijų susirūpimą. JAV pareigūnai Bagdade ir Vašingtone kreipėsi į Jungtines Tautas prašydami pagalbos įteisinant laikinąją Irako vyriausybę, kuri turėtų pradėti dirbti iki birželio 30 dienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.