aA
Ketvirtadienį Seimo fojė atidaryta Kinijos ambasados fotografijų paroda, turinti pademonstruoti, kaip laimingai gyvena Tibeto gyventojai, sukėlė prieštaringus vertinimus. Kai kurie Seimo nariai parodą įvertino kaip "skandalingą", o Tibeto nepriklausomybės šalininkai surengė piketą prie parlamento.
Tibet
Viena Tibeto nepriklausomybės šalininkių, žinoma rašytoja Jurga Ivanauskaitė atėjo į parodos atidarymą apsigobusi Tibeto vėliava.

"Pas mus Seime yra didžiulis skandalas. Atvažiuoja žmonės, kurie vykdo genocidą, ir parodo parodą, kaip žmonės džiaugiasi savo okupacija", - BNS sakė liberalas Romanas Algimantas Sedlickas.

"Tai nieko daugiau kaip sena sovietinė propagandinė paroda. Tie dalykai turi nesikartoti, ypač Lietuvos Seime", - pridūrė jis.

"Čia yra profesionaliai suorganizuota propagandinė akcija, kurioje Kinijos liaudis parodyta gražioje ir tinkamoje šviesoje. Iš praktikos mes puikiai žinome, kiek tos propagandinės mašinos turi bendra su realiu gyvenimu", - teigė kitas liberalas Gintautas Babravičius.

"Tibeto problema yra ir ji yra ne tik Kinijos, bet ir pasaulio problema", - pridūrė jis.

Parodą atidaręs Seimo parlamentinių ryšių grupės su Kinija pirmininkas socialdemokratas Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas nesutiko, kad paroda sukėlė skandalą.

"Seime yra buvęs ir Dalai Lama, ir Tibeto gynėjai, o iš kitos pusės yra oficiali Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) pozicija ir jos noras parodyti tai, kas yra jos akimis", - BNS sakė Č.Juršėnas.

"Mes neturime užmiršti, kad yra diplomatinių santykių su Kinija dešimtmetis, o ypač neturime užmiršti, kad prieš dešimt metų be Kinijos Liaudies Respublikos, kaip Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės, sutikimo iki šios dienos nebūtume tapę JT nare", - pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.