aA
Dramblio Kaulo Krante kilo aštri politinė krizė, nes abu pagrindiniai varžovai prezidento rinkimuose šeštadienį paskelbė save nugalėtojais ir surengė kiekvienas savo inauguraciją, praneša Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Dramblio Kaulo Krante prasidėjo istoriniai prezidento rinkimai
Dramblio Kaulo Krante prasidėjo istoriniai prezidento rinkimai
© Scanpix

Dabartinis šalies prezidentas Laurent'as Gbagbo davė priesaiką naujai kadencijai, bet po jo opozicijos kandidatas Alassane'as Ouattara taip pat paskelbė, kad tapo prezidentu.

Šalies rinkimų komisijos vadovas anksčiau pareiškė, kad rinkimus laimėjo ilgametis L.Gbagbo priešininkas, buvęs ministras pirmininkas A.Ouattara, surinkęs kiek daugiau nei 51 proc. balsų. Tačiau Konstitucinis teismas atšaukė šį sprendimą.

JAV, Europos Sąjunga ir Prancūzija, kurios kolonija anksčiau buvo Dramblio Kaulo Krantas, parėmė rinkimų komisijos sprendimą. Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas taip pat pasveikino opozicijos atstovą "išrinkimo proga".

JAV prezidentas Barackas Obama ir Prancūzijos lyderis Nicolas Sarkozy kalbėjo tą patį, kaip ir Europos Sąjungos išorės komisarė Katherine Ashton, kuri paragino "visas rinkimų proceso šalis gerbti žmonių valią".

Tuo tarpu didžiausiame šalies mieste Abidžane įvyko abiejų kandidatų susirėmimų. Mažiausiai keturi žmonės buvo nužudyti.

Opozicija prieštarauja L.Gbagbo veiksmams, prilygindama juos valstybės perversmui. Savo ruožtu L.Gbagbo šalininkai primygtinai teigia, kad JT neturi teisės nurodinėti, kas yra nugalėtojas, ir grasina išvaryti iš šalies 8 tūkst. žmonių JT taikos palaikymo misiją.

Kariškai uždarė sienas ir nutraukė tarptautinių naujienų kanalų transliaciją, naktį galioja komendanto valanda. Armija ir JT taikdariai patruliuoja miesto gatves.

Afrikos Sąjunga nusprendė nusiųsti į šalį buvusį PAR prezidentą Tabo Mbeki, kuris pamėgins susitarti, kaip išspręsti konfliktą.

Tuo tarpu JAV valstybės departamentas rekomendavo šalies piliečiams dėl "padidėjusio politinio nestabilumo ir galimų riaušių" po rinkimų susilaikyti nuo kelionių į Dramblio Kaulo Krantą.

Šalyje, kuri yra viena iš svarbiausių pasaulyje kakavos gamintojų, prezidentas paskutinį kartą buvo renkamas prieš dešimt metų, nes L.Gbagbo balsavimą kelis kartus atidėjo ir išsilaikė valdžioje penkerius metus po jo oficialios kadencijos pabaigos.

Du pagrindiniai kandidatai atstovauja dviem konflikto šalims, šalies šiaurei ir pietums, kurie skiriasi religijos, kultūros ir administraciniu požiūriu. Šiaurinę dalį iš dalies kontroliuoja buvę sukilėliai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.