aA
Susivienijimas "Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje" (UŽTVL) ketina kitą savaitę paraginti Europos Parlamentą per artimiausius penkerius metus pakeisti Europos Sąjungos kalbų politiką ir suteikti oficialų statusą ES šalių tautinių mažumų kalboms, tarp jų - rusų kalbai.
kalba, kalbėti
Tai antradienį per spaudos konferenciją pranešė kandidatai į Europos parlamento deputatus, viena iš UŽTVL pirmininkų Tatjana Ždanok ir Seimo deputatai, šio susivienijimo nariai Miroslavas Mitrofanovas ir Jurijus Sokolovskis.

M.Mitrofanovas sakė, jog dabar Europos Sąjungos kalbų politika neteisinga ES šalyse gyvenančių tautinių mažumų atžvilgiu ir pareiškė įsitikinimą, jog pats laikas pradėti diskusiją dėl tautinių mažumų statuso. Jis pažymėjo, jog oficialų statusą Europos Sąjungoje turi gauti ir katalonų, baskų bei rusų kalbos.

Savo ruožtu T.Ždanok teigė, jog susivienijimas UŽTVL rusų kalbos klausimą laiko "kertiniu UŽTVL politikos Europos Sąjungoje akmeniu". Ji pranešė, jog susivienijimas nori įsteigti ES Rusų partiją, kurioje būtų žinomiausių rusakalbių politikų ne tik iš Baltijos valstybių, bet ir kitų šalių, pavyzdžiui, Suomijos.

T.Ždanok sakė, jog Latvija galėtų suvaidinti tam tikrą vaidmenį šiame procese, bet pripažino, kad iki rinkimų į Europos Parlamentą jokia nauja organizacija tikriausiai nebus įsteigta. "Į Europos parlamento rinkimus mes einame kaip susivienijimas UŽTVL, bet atvirai pareiškiame, kokios yra svarbiausios mūsų programos nuostatos", - pažymėjo ji.

Pasak T.Ždanok, netrukus UŽTVL pradės aktyvią rinkimų kampaniją. Dabar susivienijimo sąraše yra 10 kandidatų į Europos Parlamentą, pirmieji jame - T.Ždanok, M.Mitrofanovas ir J.Sokolovskis.

UŽTVL kreipimosi į Europos Parlamentą tekstas bus apsvarstytas kovo 22 dieną susivienijimo koordinacinės tarybos posėdyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.