aA
Buvęs Bulgarijos caras Simeonas II, kurio partija praėjusį mėnesį didele persvara laimėjo visuotinius rinkimus, ketvirtadienį sutiko tapti šios skurdžios Balkanų valstybės premjeru.
64 metų Simeonas II, kuris iš tėvynės turėjo išvykti po Antrojo pasaulinio karo, taps pirmuoju buvusiu Rytų Europos monarchu, atgavusiu politinę valdžią.

"Tai nepaprastai sunki ir sudėtinga užduotis, bet tikiuosi, kad su gera valia ir visų pagalba, galvodami tik apie naudą liaudžiai, mes sugebėsime ištesėti žmonėms duotus pažadus", - sakė Simeonas II, beveik visą gyvenimą praleidęs Ispanijoje, kur turėjo savo verslą.

"Tepadeda mums Dievas", - pridūrė buvęs monarchas, kalbėjęs po susitikimo su prezidentu Petaru Stojanovu. Prezidentas sakė, kad sekmadienį įpareigos Simeoną II suformuoti naują vyriausybę, kurią liepos 24 dieną turės patvirtinti parlamentas.

Per rinkimų kampaniją Simeonas II žadėjo, kad jo partijai atėjus į valdžią bulgarai po 800 dienų pajus pagerėjimą. Tarp įspūdingiausių jo pažadų buvo nepalūkaninės paskolos ir valstybės sektoriaus darbuotojų algų didinimas.

Simeono II priešininkai, tarp kurių yra kadenciją baigiantis premjeras Ivanas Kostovas, kaltina jį populizmu ir švaistymusi tuščiais pažadais.

Buvęs caras, kurio "Nacionalinis judėjimas už Simeoną II" per birželio 17-osios rinkimus laimėjo 120 iš 240 vietų parlamente, kelias savaites negalėjo apsispręsti, ar nori vadovauti naujajai vyriausybei.

Atrodo, kad tapti premjeru jis sutiko tik nelikus kitos išeities. Buvęs monarchas siekė prezidento posto, bet pagal Bulgarijos įstatymus tai buvo neįmanoma, nes jis negyveno šalyje.

Naujausios visuomenės apklausos rodo, kad 74-iems proc. bulgarų remia Simeoną II. Antrasis pagal populiarumą yra Sofijos meras Stefanas Sofijanskis (66 proc.) ir P.Stojanovas (60 procentų).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.