aA
Prieš Vilniaus apygardos teismą antradienį stojo žinomos prancūzų aktorės Marie Trintignant (Mari Trentinjan) nužudymu įtariamas jos draugas roko muzikantas Bertrand'as Cantat (Bertranas Kanta). Prokurorui perskaičius kaltinamąjį aktą, B.Cantat iš dalies prisipažino kaltas dėl jam pareikšto įtarimo.
Bertrand'as Cantat
Bertrand'as Cantat
© Sipa/Scanpix
B.Cantat prisipažino pernai liepą viešbutyje Vilniuje, kurs jie buvo apsistoję, konflikto metu ranka sudavęs M.Trintignant keturis antausius. Jis tvirtino, kad iki tol nebuvo niekada mušęs jokios moters ar vaiko.

Tuo tarpu ekspertai yra nustatę, kad M.Trintignant galėjo būti suduota ne mažiau 19 smūgių į įvairias kūno vietas, daugiausiai galvą ir veidą. Moteris mirė nuo į galvą suduotų smūgių.

Bertrand Cantat
© Reuters/Scanpix

Konfliktas kilo, kai pora bandė aiškintis savo santykius su buvusiomis antrosiomis pusėmis. Tiek B.Cantat, tiek M.Trintignant anksčiau jau buvo sukūrę šeimas, turėjo vaikų.

Anot B.Cantat, Marie iš jo reikalavo apsiriboti pabrėžtinai formaliais pokalbiais su žmona Christine Radi (Kristina Radi), nors vos prieš keletą mėnesių - 2002-ųjų rugsėjį - jiems buvo gimusi dukrytė. B.Cantat teigė ypač "prastai pasijutęs" dėl Mari vyro Samuelio atsiųstos SMS žinutės, kurią atsitiktinai perskaitė 2003 metų liepos 26-ąją. Dalykinė žinutė dėl vieno filmo reklamos baigėsi šiltu sakiniu: "Ačiū, mano mažoji Dženi". Dženi yra M.Trintignant vaidintos herojės vardas.

"Mane paveikė skirtumas, kaip aš turiu elgtis su savo žmona ir kaip su savo vyru elgiasi ji", - aiškino B.Cantat. Šią problemą jis teigė keletą kartų bandęs aiškintis su Marie, tačiau - nesėkmingai.

Marie Trintignant
© ELTA

M.Trintignant Vilniuje filmavosi jos motinos Nadine Trintignant režisuotame televizijos seriale "Koletė" (Colette). Po filmavimo vyko lietuvių ir prancūzų vakarėlis, vėliau B.Cantat ir jo gyvenimo draugė buvo nuvykę į butą pas vilnietį Andrių Leliūgą. B.Cantat sakė, kad pasilinksminimų metu vartojo alkoholį, tačiau nedaug ir nuo jo tik lengvai apsvaigo.

Kaltinamojo pasakojimu, sugrįžus jiems į viešbutį, jis norėjęs pasikalbėti su M.Trintignant apie jį slėgusias problemas.

"Ji labai keista pasidarė - aš jos neatpažinau. Ji buvo labai pikta. Ji pradėjo įžeidinėti mane, mano žmoną, mano praeitį, mano vaikus", - pasakojo B.Cantat.

Porai barantis, į kambario duris net pasibeldė viešbučio darbuotoja, prašydama netriukšmauti. Tačiau tai aistrų neatšaldė.

Pasak B.Cantat, Marie pirma jam trenkė kumščiu į lūpą. Po to koridoriuje tarp vonios kambario ir miegamojo įvyko grumtynės, kurių metu jis virsdamas užsigavo į durų staktą skaudančią nugarą.

Bertrand'as Cantat
© Sipa/Scanpix

"Tada trenkiau jai keturis antausius, norėdamas sustabdyti. Po to ji vėl griebė mane. Viskas vyko labai greitai, mes buvom įsikibę vienas į kitą ir kovojom. Norėdamas, kad viskas greičiau baigtųsi, aš bandžiau ją nuplėšti nuo savęs, mečiau lovos link svetainėje iš išėjau",- pasakojo B.Cantat.

Jo žodžiais, po kelių minučių grįžęs į svetainę jis rado Marie gulinčią ant kilimo ir bandė kalbinti, plekšnoti per skruostus, tačiau ji tik atsiduso. "Aš pamaniau, kad ji giliai miega, nes ji kvėpavo normaliai".

Anot B.Cantat, Marie būdavę neįmanoma pažadinti, kai ji giliai užmigdavo. Todėl jis nuvalęs kraują nuo jos veido - buvo prakirstas antakis ir kraujavo iš nosies - nurengęs ir paguldęs į lovą. Po to paskambinęs Marie vyrui Samueliui, kuris pataręs nesijaudinti - esą viskas susitvarkys.

Kaltinamasis tvirtino, kad jo gyvenimo draugė "nuo ryto iki vakaro" rūkė kanapes, vartojo daug įvairių vaistų, taip pat prieš miegą.

B.Cantat sako ilgai ieškojęs paaiškinimo savo veiksmams, kodėl taip įvyko, kodėl jis sudavė M.Trintignant.

Bertrand Cantat
© Reuters/Scanpix

Apklausos pradžioje kaltinamasis pasakojo, kad su M.Trintignant susipažino 2002-ųjų liepą jo koncerto metu. 40-metis B.Cantat yra savo šalyje gerai žinomos roko grupės "Noir Desir" grupės narys.

"Esu muzikantas, tekstų autorius, kūrėjas", - teismui prisistatė Prancūzijos pilietis.

Iš pradžių B.Cantat kalbėjo iš stiklinio teisiamųjų aptvaro ir salėje buvo sunku jį girdėti. Todėl po keliolikos minučių teisėjai pakvietė kaltinamąjį su vertėja atsistoti prie specialaus apklausiamiems asmenims skirto stalelio.

Į visus klausimus B.Cantat atsakinėjo labai emocionaliai, daug gestikuliuodamas ir ypač daug kartų kartodamas, jo požiūriu, svarbius tragedijos akcentus: kad meilė tarp jo ir M.Trintignant buvo labai stipri ir kad tragiškas liepos 27-osios konfliktas baigėsi aktorės mirtimi prieš jo valią.

Kalbėdamas apie savo santykius su gyvenimo drauge, jis sakė, kad tai buvo "ypatinga ir nuolat didėjanti meilė". Pora norėjo būti kartu, todėl Marie pernai gegužę atvykus į Lietuvą filmuotis, kartu su ja atvažiavo ir jis, atsisakęs daugybės sumanymų ir projektų.

Bylos nagrinėjimas sukėlė didžiulį užsienio žiniasklaidos susidomėjimą.

Žurnalistai B.Cantat teismo procese
© Reuters/Scanpix

Jau prieš 7 val. ryto prie teismo lūkuriavo apie pusšimtį žurnalistų, dauguma jų - užsienio žiniasklaidos atstovai, laukiantys galimybės pateikti į teismo salę, kur vyksta teismo posėdis.

Teisme tvarką prižiūri keli policijos pareigūnai, tarp kurių - Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Sigitas Mecelica.

Dėl būrio žurnalistų teismo darbuotojams, tarp jų ir teisėjams, sunkiai sekėsi patekti į savo darbo kabinetus.

Nadine Trintignant
© Reuters/Scanpix

Šiek tiek po 8 val. į teismo posėdžių salę pateko apie 60 žurnalistų, vadinančių save "laimingaisiais", nes už salės durų liko dar kelios dešimtys reporterių, fotografų, televizijos žurnalistų ir operatorių. Vėliau fotografai ir operatoriai buvo įleisti į salę ir paskui, ateinant į salę teisėjams, vėl iš jos išprašyti.

Stebėti teismo posėdžio taip pat atvyko M.Trintignant motina, garsi režisierė Nadine Trintignant, Marie sūnus, B.Cantat tėvai ir grupės "Noir Desir" nariai, Prancūzijos ambasados Lietuvoje atstovai.

Žiniasklaidos atstovai taip pat budėjo ir prie Lukiškių kalėjimo, iš kur į teismo posėdį buvo atvežtas B.Cantat. Salėje už stiklinės pertvaros pasodintas B.Cantat iškart buvo apsuptas fotografų.

B.Cantat tėvai Daniele ir Guy Cantat
© AFP/Scanpix

9 valandą turėjęs prasidėti teismo posėdis vėlavo maždaug pusvalandį, nes į jį laiku neatvyko vienas iš liudytojų.

Posėdžio pradžioje Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas, palaikantis valstybinį kaltinimą, paprašė, kad byla būtų nagrinėjama ne viešame posėdyje, tačiau teisėjų kolegija nutarė šio prašymo nepatenkinti.

Tuo tarpu M.Trintignant šeimos advokatai prašė bylą nagrinėti viešame posėdyje.

"Kalbant apie vaikus - jie spaudoje, deja, jau viską matė. Kalbant apie Mari - jos gyvenimas buvo skaidrus, ir aš prieštarauju neviešam bylos nagrinėjimui", - vertėjo padedama teismui sakė M.Trintignant motina.

Advokatas Virginijus Papirtis (dešinėje) kalbasi su B.Cantat žmona Kristina
© Reuters/Scanpix

B.Cantat teisme gina du Lietuvos advokatai - Leonas Virginijus Papirtis ir Algirdas Matuiza. Nukentėjusiesiems - Trintignant šeimai - atstovauja advokatas Kazimieras Motieka. Teismas nukentėjusių interesams leido atstovauti ir Prancūzijos piliečiui, buvusiam Prancūzijos valstybės sekretoriui teisingumo, užsienio ir ryšių su visuomenės klausimais Georges'ui Kiejmannui (Džordžui Kižmanui).

Salėje sėdi ir teisininkas, kuris teismo procesuose Prancūzijoje ketina atstovauti nužudytosios vaikų interesams.

Po B.Cantat apklausos teismas pradėjo liudytojų apklausą. Dar du artimiausi teismo posėdžiai numatyti trečiadienį ir ketvirtadienį.

Jeigu Vilniaus teismas pripažins B.Cantat kaltu, grupės "Noir Desir" dainininkui gresia laisvės atėmimas nuo 5 iki 15 metų.

Kaip nustatė ekspertai, mirtis 41 metų aktorę ištiko pernai vasarą dėl galvos smegenų traumos, kurią patyrė per konfliktą su B.Cantat.

Kaltinamasis savo kaltės dėl draugės žūties niekada neneigė, tačiau jos mirties sako nesiekęs. Jis pats pareigūnams pripažino, kad konflikto metu buvo apsvaigęs, todėl prie kaltę sunkinančių aplinkybių prokuratūra nurodo girtumą.

Tyrimo metu B.Cantat organizme buvo nustatytas alkoholio kiekis, neviršijantis normos, kuris Lietuvoje leidžia vairuoti automobilį. Lietuvoje vairuoti leidžiama, jei organizme alkoholio norma nėra didesnė nei 0,4 promilės.

M.Trintignant, taip ir neatsigavusi iš komos, pernai rugpjūčio 1-ąją mirė Paryžiaus ligoninėje. Tragiškas konfliktas įvyko liepos 27-sios naktį Vilniaus senamiestyje esančiame viešbutyje, kur gyveno ji ir B.Cantat.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.