aA
Didžioji Britanija ėmėsi kampanijos prieš per didelį alkoholio vartojimą. Taip ji stengiasi kovoti su išgertuvių kultūra, kuri naktį paverčia daugelį miesto centrų beveik visiškai neprieinamais rajonais.
viskis
viskis
Ministrų teigimu, dėl piktnaudžiavimo alkoholiu kasmet kyla maždaug 20 mlrd. svarų sterlingų kainuojančios kriminalinės, sveikatos, socialinės ir darbuotojų pravaikštų problemos.

Praėjusiais metais vyriausybės išleistame pranešime teigiama, kad britai yra didžiausi išgertuvių mėgėjai Europoje. Vyrai piktnaudžiauja alkoholiu maždaug 40 proc., o moterys 22 proc. visų alkoholio vartojimo atvejų.

Vyriausybė ketina išleisti dar daugiau įstatymų, numatančių nedrausmingų asmenų pašalinimą iš barų ir klubų, bei pasinaudoti baudomis už antisocialinius veiksmus.

Alkoholinių gėrimų pramonė, kurios vertė kasmet siekia 30 mlrd. svarų sterlingų, taip pat susilaukė raginimų imtis daugiau veiksmų, kad būtų sumažintas alkoholio vartojimas tarp nepilnamečių.

"Buvo per daug investuota į miestų centruose esančius teminius barus, kurie yra orientuoti į pelningą jaunimo rinką, - teigė vartotojų grupės "Campaign for Real Ale" ("Kampanija už tikrą alų") narys Mike'as Benneris (Maikas Beneris). - Toks požiūris pakurstė dėl alkoholio vartojimo kilusią netvarką, o daugelis miestų centrų tapo neprieinami niekam, kam per 25 metus".

Didžiosios Britanijos griežti licencijavimo įstatymai turėtų būti liberalizuoti 2005 metais ir leisti vartoti alkoholį visą parą.

Liberalizavimo šalininkai siekia, kad nuo dabartinės laiko ribojamos barų kultūros būtų pereita prie laisvesnės, mažiau išgertuves skatinančios, kavinių stiliaus kultūros.

Kritikų nuomone, visą parą veikiantys barai paprasčiausiai leis gerti be jokio saiko. Pasak jų, valandų pakeitimas nepakeis giliai įsišaknijusios alkoholio vartojimo kultūros.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.