aA
Pirmadienį europiečiai, nuo darbininkų, iki valstybių vadovų, trimis tylos minutėmis pagerbė 200 žmonių, kurie praėjusią savaitę žuvo per sprogimus priemiestiniuose traukiniuose Madride, atminimą.
Kopenhagoje tylos minute pagerbiamos išpuolio Madride aukos
Kopenhagoje tylos minute pagerbiamos išpuolio Madride aukos
© Scanpix
Briuselyje vidurdienį Sąjungos įstaigų rajono širdyje kartu su Europos Komisijos pirmininku Romano Prodi (Romanu Prodžiu) ir Belgijos ministru pirmininku Guy Verhofstadtu (Gi Verhofstatu) tylomis stovėjo šimtai ES tarnautojų.

Tačiau ne vien politikai atėjo pagerbti dviejų šimtų per kruviniausią mūsų laikų išpuolį Europoje žuvusių žmonių atminimo.

Saugodami tylą kelias minutes nekilo lėktuvai iš Londono Hitrou oro uosto, laikomo vienu judriausių ES. Lėktuvų įgulų vadams buvo leista užvesti lėktuvų variklius ne anksčiau kaip trys minutės po 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku.

Sutartą valandą visuose keturiuose milžiniško oro uosto terminaluose dirbantys žmonės nutraukė darbą ir drauge su keleiviais atsistoję pagerbė žuvusiuosius. Ispanijos nacionalinio vežėjo "Iberia" darbuotojai tas kelias minutes stovėjo žemai nulenkę galvas.

Vokietijoje vidurdienį įrankius sudėjo 5 tūkstančiai prabangių automobilių gamyklos "Porsche" darbuotojų. Nutrūko prekyba ir pagrindinėje šalies Frankfurto fondų biržoje, kur įprastą šurmulį taip pat pakeitė trijų minučių tyla.

Kipre, kur vyksta derybos dėl turkiškosios ir graikiškosios salos dalių suvienijimo, derybininkai kelioms minutėms nutraukė diskusijas. Jungtinių Tautų pasiuntinį Alvaro de Soto (Alvarą de Sotą) visur persekiojantys žurnalistai taip pat buvo priversti kelioms akimirkoms sustingti, kai po susitikimo su Kipro graikų lyderiu Tasu Papadopulu (Tassos Papadopoulos) iš Peru kilęs diplomatas demonstratyviai žvilgtelėjo į savo rankinį laikrodį.

Prancūzijoje tris minutes gaudė sirenos ir skambino bažnyčių varpai. Paryžiaus "Gare du Nord" stotyje sustojo traukiniai.

Šią savaitę Milane koncertuojantis flamenko šokėjas ispanas Joaquinas Cortesas (Choakinas Kortesas) spaudos konferenciją pradėjo taip pat tyla. Su juo spaudos konferencijoje dalyvavo garsus rūbų modeliuotojas Giorgio Armanis (Džiordžio Armanis), sukūręs kostiumus šokėjo pasirodymui.

"Manau, kad šiuo metu visa Ispanija labai liūdi. Mes visada manėme, visada turėjome viltį, kad demokratiškoje šalyje gyvenantys žmonės gali jaustis laisvi ir džiaugtis gyvenimu, - sakė J.Cortesas. - Dabar po šių įvykių jaučiamės tiesiog siaubingai".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.