aA
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo žemės ūkio bendrovėje "Žiemagra", siekiant iš Europos Sąjungos SAPARD programos gauti daugiau nei milijoną litų.
Pinigai, nuostoliai
Kaip pirmadienį pranešė FNTT, tyrimo metu nustatyta, kad Pakruojo rajone, Steigvilių kaime, registruotos bendrovės buhalterė, norėdama pagerinti bendrovės finansinius rodiklius, nuo kurių priklausytų paramos gavimas, suklastojo kasos dokumentus bei sutartis.

Buhalterė mėgino užfiksuoti neįvykusias finansines operacijas su "Žiemagros" akcininku, užsienio valstybės piliečiu. Suklastotus dokumentus įtraukus į buhalterinę apskaitą, buvo užfiksuota neįvykusi ūkinė operacija ir taip 100 tūkst. litų padidintas bendrovės turtas.

Žemės ūkio produktų auginimu ir žemės nuoma užsiimanti bei žemės ūkio darbų paslaugas teikianti bendrovė Nacionalinės mokėjimų agentūros Šiaulių skyriui buvo pateikusi paraišką ES paramai gauti.

Pagal SAPARD kryptį "Investicijos į pirminę žemės ūkio gamybą" bendrovė prašė skirti 1 mln. 176 tūkst. litų paramą grūdų ūkio modernizavimui. Kartu su paraiška buvo pateiktas ir bendrovės 2002 metų balansas, kuriame buvo įtraukta 100 tūkst. litų suma, tariamai gauta iš įmonės akcininko.

Dėl nustatytų neatitikimų pateiktame projekte, prieštaravimų finansinės atskaitomybės ataskaitose, verslo plane pateiktai informacijai ir papildomiems dokumentams, Nacionalinė mokėjimo agentūra bendrovės projektą atmetė ir SAPARD lėšų neskyrė.

Ikiteisminio tyrimo byloje dėl bendrovės "Žiemagra" apgaulingai tvarkomos buhalterinės apskaitos ir dokumentų klastojimo įtarimai pateikti įmonės direktoriui bei buhalterei.

Artimiausiu metu minėtą bylą ketinama perduoti teismui. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.