aA
Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nusprendė pakartotinai kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir papildomai į Generalinę prokuratūrą ištirti, ar "gatvės politiko" reputaciją turinčio Vytauto Šustausko vieši pasisakymai nepažeidžia Konstitucijos.
Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas
© "Lietuvos žinios"
Komisija ketina paprašyti VSD ir Generalinę prokuratūrą įvertinti, ar parlamentaro kalbos apie "kalašnikovų kalenimą" Seime ir išsakytos analogijos su Armėnijos parlamente įvykusia tragedija nepažeidžia Konstitucijos nuostatų draudžiančių kurstyti smurtą ar tautinę nesantaiką.

Komisijoje viešai prabilta apie tai, jog V.Šustauskui dėl šių pažeidimų iškėlus bylą, Seime gali būti pradėtas V.Šustausko apkaltos procesas, siekiant atimti jo, kaip Seimo nario, teisinę neliečiamybę.

"Lietuvoje tvarka bus tada, kada sukalens kalašnikovai. Ir kas ryšis tą žingsnį daryti? Galbūt būsiu aš vienas tų. Juk prisiminkim Armėnijos seimą. Kitaip pradėjo dirbti, kada atėjo tikrai, vietoj nupylė kelis", - prieš keletą savaičių BTV laidoje "Korida" pareiškė V.Šustauskas.

Praėjusią savaitę Etikos ir procedūrų komisija pasmerkė šį parlamentaro pareiškimą ir pasiūlė įrašyti jam nuobaudą į Seimo protokolą. Taip pat komisija kreipėsi į VSD, prašydama įvertinti parlamentaro elgesį pagal baudžiamąją teisę.

Komisiją sugrįžti prie V.Šustausko pareiškimų svarstymo paskatino Lietuvos armėnų bendrijos laiškas Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui.

"V.Šustauskas, iškreipdamas įvykių esmę, teroristinį aktą pateikia vos ne kaip formą, mechanizmą teisingam valstybės valdymui", - teigiama Lietuvos armėnų bendruomenės laiške Seimo pirmininkui.

Šiame laiške Lietuvos armėnai pareiškė, jog V.Šustausko pasisakymai įžeidė juos kaip tautą ir jam neturi būti vietos Seime.

Komisijos pirmininkė liberalė Dalia Teišerskytė, komentuodama V.Šustausko pasisakymus, televizijos laidoje pareiškė, jog "tai yra aiškus negerbimas nei Seimo, nei komisijos, nei kolegų, nei apskritai tos vietos, kurią, manyčiau, ne visai pelnytai užima ponas Šustauskas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.