aA
Rusijos link nuslinkęs arktinis anticiklonas padrąsino žemo atmosferos slėgio darinius, taigi pastaruoju metu mūsų šalis vis atsiduria virtinės pietinių ciklonų taikinyje, kurie atneša nemažai snaigių, padengiančių žemę baltu patalu.
Žiema savaitgalį taps truputį švelnesnė
© DELFI.lv

Sniego dangos storis matuojamas kiekvieną dieną. Vietovės padengimo sniegu laipsnį ir sniego būklę meteorologijos stoties stebėtojas nustato vizualiai. Sniego dangos storiu priimta laikyti atstumą tarp Žemės paviršiaus ir sniego dangos paviršiaus. Kasdieniniai sniego dangos matavimai yra vykdomi bet kokiu oru. Vietovės padengimo sniegu laipsnis ir sniego būklė visada yra nustatoma iš tos pačios vietos. Sniego dangos storis matuojamas pačioje meteorologinėje aikštelėje arba šalia jos esančioje vietoje.

Lietuvoje sniego dangos storio pagal nuolatinę matuoklę stebėjimai yra atliekami nuo 1891 m., nuo 1946 m. yra daromos sniego nuotraukos. Sniego nuotraukos yra daromos einant atviru 2 arba 1 kilometro ilgio lauko maršrutu ir 0,5 kilometro ilgio miško maršrutu nustatytomis kalendorinėmis dienomis, kai vietovės padengimas sniegu yra 6 balai ir daugiau.

Sniego nuotraukų laikas gali būti keičiamas tik esant pavojingam ar stichiniam reiškiniui. Sniego nuotraukų metu yra nustatoma: sniego dangos storis, cm (vidutinis iš visų išmatuotų taškų), sniego tankis, būklė, sniego dangos slūgsojimo pobūdis, vietovės padengimo sniegu laipsnis ir dirvožemio po sniegu būklė (sušalęs ar atitirpęs).

Gruodžio pabaigoje, kuomet mūsų šalyje susidaro jau nuolatinė sniego danga, jos vidutinis storis Vakarų ir Vidurio Lietuvoje siekia 5–7 cm, Žemaičių aukštumoje ir rytiniuose rajonuose daugiau negu 7cm.

Palaipsniui sniego danga storėja ir vasario mėnesio 2-ąjį ir 3-ąjį dešimtadieniais būna storiausia. Sniego dangos storis priklauso ne tik nuo kritulių kiekio, bet ir nuo paklotinio paviršiaus ypatybių.

Sulauksime snaigių ir artimiausiomis dienomis.

Artimiausią naktį debesuota. Truputį pasnigs, pustys. Vėjas pietryčių, 8–13 m/s. Žemiausia temperatūra 8–13 laipsnių šalčio.

Penktadienio dieną debesuota su pragiedruliais. Pajūryje truputį pasnigs, pustys. Vėjas pietų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–9 šalčio. 

Šeštadienį protarpiais pasnigs. Dieną pustys, pajūryje vakarų vėjo gūsiai sieks 15–17 m/s. Temperatūra naktį 6–11, dieną 1–6 laipsniai šalčio, pajūryje apie 0. 

Sekmadienio naktį daug kur pasnigs, pajūryje galima šlapdriba, dieną kai kur truputį pasnigs. Pustys. Vėjas pietvakarių, pietų, vietomis gūsiai 15–17 m/s.

Temperatūra naktį 3–8, pietrytinėje šalies pusėje iki 14 šalčio, pajūryje apie 0, dieną 2–7 laipsniai šalčio, pajūryje apie 0.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba