aA
Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, pradėdamas skubų vyriausybės posėdį dėl krizės santykiuose su Adžarijos autonomija, paskelbė, kad uždarytas Batumio uostas ir Potyje sudarytas centras krizei įveikti.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis
© EPA-ELTA
Sekmadienio rytą Adžarijos ginkluotosios pajėgos nepraleido M.Saakašvilio į autonomijos teritoriją, ir tada jis grįžo į Juodosios jūros pakrantėje, už 30 km nuo autonominės respublikos sienos esantį Počio miestą.

"Nuo šios minutės Potyje veikia centras krizei įveikti, kuris svarstys, kaip sureguliuoti susidariusią padėtį, spręs humanitarinius bei neteisėto asmenų judėjimo šiame regione klausimus", - sakė jis.

Pasak M.Saakašvilio, pakrantės apsauga Počio uoste bus sustiprinta, o Batumio uostas uždarytas, "nes per ten (į Adžariją) siunčiami ginklai". Be to, M.Saakašvilis sakė, jog priverstas kreiptis į Turkijos vyriausybę ir prašyti uždaryti sieną su Adžarija.

Per Batumio uostą eksportuojama apie 10 mln. tonų naftos per metus iš Turkmėnijos ir Kazachstano, kuri gabenama tanklaiviais Kaspijos jūrą į Azerbaidžano Baku uostą, o toliau - geležinkeliu per Azerbaidžaną ir Gruziją iki Batumio.

Terminalo Batumyje savininkai sakė, kad tiekimai geležinkeliu nutraukti nuo sekmadienio vakaro, bet nafta tebekraunama į tanklaivius.

"Situacija sudėtinga. Mes negalime nieko numatyti, kaip bus ateityje, viskas priklauso nuo Gruzijos ir Adžarijos tarpusavio derybų", - sakė kompanijos "Alegratrans", kuri kontroliuoja terminalą, atstovas.

Artimiausiomis valandomis M.Saakašvilis susitiks Potyje su dabar Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO) pirmininkaujančios Bulgarijos užsienio reikalų ministru Solomonu Passy (Solomonu Pasi) ir ketina prašyti ESBO atstovus atsiųsti kuo daugiau stebėtojų į parlamento rinkimus, vyksiančius kovo 28 dieną.

Pirmadienio rytą Adžarijos lyderis, sugrįžęs į tėvynę iš Maskvos, pareiškė esąs pasiryžęs vesti derybas su M.Saakašviliu, kad būtų galima sureguliuoti krizę dėl autonomijos, kuri gali peraugti į ginkluotą susirėmimą.

Tačiau jis reikalauja, kad ultimatumą pareiškęs M.Saakašvilis atvyktų į autonominės respublikos sostinę Batumį be savo didelės apsaugos.

M.Saakašvilis įsakė paskelbti Gruzijos kariuomenei kovinę parengtį ir pagrasino regionui ekonomine blokada. Jis reikalauja, kad Adžarijos valdžia atiduotų kontroliuoti muitinę ir Batumio uostą centrinei valdžiai, taip pat kad išformuotų vietos ginkluotas grupes.

A.Abašidzė autoritariškai valdo Adžariją - mažytę, bet strategiškai svarbią teritoriją ir buvo labai neparankus M.Saakašviliui, kuris į valdžią atėjo sausio mėnesį, po to, kai jo vadovaujami taikūs protestai lapkričio pabaigoje privertė pasitraukti veteraną Eduardą Ševardnadzę.

A.Abašidzė nepritarė E.Ševardnadzės nušalinimui ir įsivėlė į žodžių karą su M.Saakašviliu ir jo šalininkais.

36 metų M.Saakašvilis, kuris yra jauniausias išrinktas valstybės vadovas Europoje, nuolat pabrėžia ištikimybę provakarietiškam kursui, o A.Abašidzė norėtų, kad Gruzija liktų Rusijos įtakos zonoje.

Atėjęs į valdžią M.Saakašvilis pažadėjo vėl suvienyti Gruziją, nuo kurios 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai atsiskyrė separatistinės Abchazija ir Pietų Osetija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.