aA
Seimo narys parlamentinės NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius ragina pasiūlyti ginkluoto konflikto akivaizdoje atsidūrusiai Gruzijai derybų stalą Lietuvoje. V.Stankevičiaus manymu, Gruzijos ir jai nepaklūstančios autonominės Adžarijos Respublikos konfliktą abiejų pusių derybininkai galėtų spręsti prie derybų stalo neutralioje teritorijoje - Lietuvoje.
Vaclovas Stankevičius
Vaclovas Stankevičius
© ELTA
Tokį siūlymą V. Stankevičius iškėlė pirmadienį vykusiame Seimo užsienio reikalų komiteto posėdyje.

"Mes nuolat deklaruojame, kad turėtume būti aktyvūs bendradarbiaujant ir plėtojant iniciatyvas su Pietų Kaukazo respublikomis, dalintis savo patirtimi. Mūsų indėlio svarbą šiuo atveju kaskart pabrėžia ir mūsų Vakarų partneriai, taip pat ir praėjusią savaitę kalbą Seime sakęs NATO vadovas Jaapas de Hoopas Schefferis (Japas de Hopas Scheferis). Todėl manau, kad matant tokią grėsmingą padėtį Gruzijoje - neturime būti pasyvūs", - Eltai pirmadienį sakė V. Stankevičius.

Parlamentaro nuomone, pabrėždama, kad Gruzijos ir Adžarijos konfliktas yra jų vidaus klausimas, Lietuva, kita vertus, "kaip neutrali šalis galėtų pasiūlyti savo teritoriją deryboms".

"Pakvietę abi konfliktuojančias puses derėtis Lietuvos teritorijoje, manau, šitaip padėsime ir tarptautinėms organizacijoms - Jungtinėms Tautoms, NATO, Europos Sąjungai bei Europos Tarybai", - teigė V.Stankevičius.

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas V.Stankevičiaus iškeltą idėją vadino gera, tačiau siūlė neskubėti.

Pasak G. Kirkilo, prieš teikiant tokį siūlymą, būtina žinoti tikrąją padėtį Gruzijoje bei tikrąją nuomonę, kad "nepatektume į keblią padėtį".

"Kiek man dar anksčiau teko kalbėtis su pačiu Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, jis teigė nenorįs derėtis su Adžarijos atstovais, nes nepripažįsta Adžarijos kaip atskiros nepriklausomos respublikos. Paprašiau Užsienio reikalų ministerijos atstovų, kad jie diplomatiniais kanalais išsiaiškintų dabartinę padėtį ir pozicijas Gruzijoje", - sakė G. Kirkilas.

Tuo tarpu Buvęs Seimo pirmininkas ir konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis siūlo Gruzijos prezidentui sprendžiant konfliktą su autonominio Adžarijos regiono vadovybę pasitelkti "gruzinišką humorą", užuot ėmus spręsti jį jėga.

"Šalies prezidentas, susidūręs su akibrokštu, kad ginkluoti žmonės jo neįleidžia į autonominę valstybės dalį - Adžariją, galėjo reaguoti kuo ramiau ir taikingiau, jokiu būdu neduoti Batumio gudragalviams preteksto prašytis Maskvos pagalbos. Blogio užmačioms padeda, kaip regis, jauno vadovo nepatyrimas ir karštas pietiečių kraujas", - rašo savo pareiškime V.Landsbergis.

"Čia būtų pravertę truputėlis gruziniško humoro jausmo, ir humoro nepažįstąs Kremlius praloštų", - pažymi jis V.Landsbergis.

Konservatoriaus nuomone, Lietuva neturėtų likti abejinga įvykiams Gruzijoje, o imtis "tarpininkės ir taikytojos" vaidmens.

Gruzijos teritorinį vientisumą bandanti atkurti naujoji šalies valdžia sekmadienį atsidūrė per žingsnį nuo ginkluoto konflikto su jai nepaklūstančia Adžarijos autonomine respublika.

Gruzijos ginkluotosiose pajėgose sekmadienį buvo paskelbta kovinė parengtis.

Įtampa pradėjo didėti sekmadienio rytą, kai į Adžariją nebuvo įleistas Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis.

Gruzijos vyriausybė pirmadienį nusprendė Počio uostamiestyje įsteigti premjero Zurabo Žvanijos vadovaujamą antikrizinį centrą padėčiai Adžarijoje sureguliuoti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.