aA
Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį nusprendė, kad daugiau nei dvejus metus trunkantis pridėtinės vertės grobstymu (PVM ) įtariamo Aleksandro Songailos suėmimas toliau yra negalimas. Remdamasis Europos žmogaus teisių teismo praktika, teismas mano, kad 2 metus ir 3 mėnesius kalėjime išbuvęs A.Songaila toliau negali būti suimtas. Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

A.Songaila teismo salėje paleistas nebuvo, nes jis dar yra suimtas kitoje byloje, kurią tiria Šiaulių teisėsaugos pareigūnai. Šioje byloje suėmimo terminas baigiasi trečiadienį. Jeigu teismas nepratęs suėmimo, A.Songaila išeis į laisvę ir gyvens pagal namų arešto sąlygas.

Suėmimo termino vasario 25 dieną nepratęsė Vilniaus apygardos teismas, konstatavęs, kad A.Songailai pateikti įtarimai yra nesmurtinio pobūdžio, bet to, suimtajam inkriminuoti nusikaltimai buvo įvykdyti 1997-1998 metais, byloje jau apklaustas pagrindinis liudytojas ir teisiamieji.

Teismui nepratęsus suėmimo termino ir paskyrus namų areštą, Generalinė prokuratūra tą pačią dieną pradėjo rašyti skundą Apeliaciniam teismui. Skundą teismas atmetė.

50-metį šiaulietį ir jo dukrą 2001-ųjų gruodį pareigūnai sulaikė Maskvoje. Netrukus jie buvo parskraidinti į Lietuvą.

Vilniaus apygardos teisme dabar yra nagrinėjama pridėtinės vertės mokesčių grobstymo byla, kurioje įtarimai dėl įvairių nusikaltimų pateikti 19-kai asmenų, tarp jų daug yra muitininkų.

A.Songailai pateikti įtarimai dėl 856 tūkst. 612 litų pridėtinės vertės mokesčių pasisavinimo. Iš viso byloje yra inkriminuotas 1 mln. 35 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčių pasisavinimas.

Grobstytojai veikė tokiu būdu: į užsienį neva veždavo prekes ir paskui iš valstybės biudžeto atsiimdavo pridėtinės vertės mokestį. Iš tikrųjų jokios prekės per sieną nevažiuodavo - tiesiog būdavo susitariama su korumpuotais muitininkais, kad jie įformintų neegzistuojančių prekių gabenimą.

Šią vasarą teisėsaugos pareigūnai teismui ketina perduoti bylą, kurioje taip pat greičiausiai bus teisiamas ir A.Songaila. Šioje byloje išaiškintas maždaug 10 mln. litų pridėtinės vertės mokesčių grobstymas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.