aA
Pirkdami turguje iš Baltarusijos prekeivių pigius, bet prastos kokybės vaistus nuo peršalimo ligų, Lietuvos gyventojai rizikuoja savo sveikata. Apie tokį pavojų įspėjo Sveikatos apsaugos ministerija, gavusi pranešimą iš Latvijos ambasados Lietuvoje, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".
Vaistai
Vaistai
Praėjusią savaitę Latvijoje nukentėjo apie 20 Bauskės, Gulbenės, Aizkrauklės, Kuldygos ir Talsų gyventojų, vartojusių baltarusiškus vaistus "Ascophen P".

Apsinuodiję Latvijos piliečiai į ligoninę buvo paguldyti dėl kritiškai mažo cukraus kiekio kraujyje. Nė vienas jų nesirgo cukriniu diabetu, tačiau visi gydėsi baltarusiškais vaistais "Ascophen P".

Pasak Kuldygos ligoninės direktoriaus pavaduotojos Zigridos Smilgos, greitosios pagalbos automobiliu atgabenti žmonės kentėjo nuo traukulių, trumpam netekdavo sąmonės, o kai kuriuos jų buvo ištikusi koma.

Latvijos medikai atliko šių vaistų ekspertizę.

Buvo nustatyta, kad Baltarusijos bendrovės "Belmedpreparaty"

gaminamų tablečių "Ascophen P" sudėtyje yra medžiagų, kurios gali rimtai pakenkti žmogaus sveikatai. Tyrimai patvirtino, kad vaistų kokybė neatitinka reikalavimų.

Latvijos medikai primygtinai rekomendavo nevartoti baltarusių gamybos vaistų "Ascophen P", ant kurių pakuotės yra pažymėta serija-010104.

Latvijos farmacijos inspekcija jau pradėjo naikinti tokių tablečių atsargas.

Baltarusiški vaistai "Ascophen P" Lietuvoje nėra įregistruoti, todėl vaistinės jų neparduoda.

Šie vaistai neatitinka Europos Sąjungos nustatytų Geros gamybos praktikos standartų, kurie garantuoja medikamentų saugumą.

Kol kas Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras neturi žinių, kad nuo baltarusiškų vaistų "Ascophen P" būtų nukentėjęs bent vienas Lietuvos gyventojas.

"Tačiau aš neabejoju, kad šių vaistų nesunku įsigyti nelegaliai iš prekeivių", - kalbėdamas su "Lietuvos rytu" nuogąstavo šio biuro toksikologas Robertas Badaras.

Medikas patarė nerizikuoti ir nesigydyti neįregistruotais šalyje medikamentais.

Kilus įtarimams, kad žmonės apsinuodijo vaistais, būtina iškart kreiptis į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.