aA
Sekmadienį per pietus į Klaipėdos jūrų uostą įplaukė vos vandens paviršiuje besilaikantis 750 tonų sveriančius metalo lakštus gabenantis Danijos laivas "Dan Trimmer". Nedaug trūko, kad į prakiurusį laivą vanduo imtų veržtis per denį.
Kaip rašo dienraštis "Respublika", šeštadienį prieš 23 val. su Klaipėdos uosto direkcijos Jūriniu paieškos ir gelbėjimo koordinaciniu centru susisiekęs danų laivo "Dan Trimmer" kapitonas pranešė, kad jiems reikalinga pagalba.

Kapitono teigimu, i laivo forpiką (sandariai nuo kitų patalpų izoliuotą laivapriekio patalpą) ėmė sunktis vanduo. Manoma, vandens į 50 metrų ilgio ir beveik 9 metrų pločio laivą pateko per inkaro kliuze (laivo anga borte inkaro grandinei išleisti) esančią nedidelę skylutę. Ji greičiausiai atsirado dėl korozijos.

Danams reikėjo galingesnio siurblio, kad būtų galima išpumpuoti vandenį. Savo siurbliu per valandą laivo įgula galėjo išpumpuoti 2-3 kubinius metrus vandens. Vėliau nustatyta, kad forpike buvo apie 60 kubinių metrų vandens.

Į pagalbą "Dan Trimmer" buvo pasiųstas paieškos ir gelbėjimo laivas "Šakiai". Kai abu laivai susitiko, iki Klaipėdos uosto buvo likę apie 50 jūrmylių (apie 92 kilometrai).

Danų laivo kapitonas atsisakė, kad jų laivas būtų partemptas į uostą. Tuo metu Baltijos jūros bangų aukštis siekė per tris metrus, tad "Šakiams" švartuotis prie "Dan Trimmer" buvo pavojinga - bijota pažeisti korpusą.

Lietuvos gelbėjimo laivas turi stacionarų siurblį ir galėjo išpumpuoti vandeni labai greitai, tačiau dėl bangavimo jis negalėjo prisišvartuoti.

Tada priimtas sprendimas lydėti danus iki Klaipėdos uosto. Pavojingai nugrimzdęs į vandenį "Dan Trimmer" plaukė maždaug 6 mazgų greičiu.

"Šakiai" plaukė kiek atsilikę ir stengėsi uždengti danus nuo pavojingų bangų. Danų laive buvo penki įgulos nariai. Jie buvo pasirengę blogiausiam - apsivilkę hidrokostiumus. Jei vanduo būtų išlaužęs vidaus pertvaras, laivas būtų nuskendęs. Žmones gelbėti buvo pasirengusi ir "Šakių" įgula.

Tačiau pagalbos neprireikė ir sekmadienį po vidurdienio "Dan Trimmer" sėkmingai įplaukė į Klaipėdos uostą. Prie uosto vartų laivas jau buvo gerokai nugrimzdęs į vandenį už vaterlinijos ir beveik pasiekęs kritinę ribą.

Lietuvos saugios laivybos administracijos Jūrų gelbėjimo ir paieškos koordinacinio centro kapitono koordinatoriaus teigimu, danai nesiuntė nelaimės signalo ir tai nebuvo laivo gelbėjimo operacija. Pasak kapitono, tai - komercinė pagalba, už kurią teks sumokėti.

"Dan Trimmer" prišvartuotas "Baltijos laivų statyklos" teritorijoje, prie 60 krantinės. Šiai bendrovei jis ir plukdė metalą. Specialistai nustatys, kokios pagalbos reikia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.