aA
Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pareiškė televizijai CNN, kad jo šalis dislokuos branduolinius ginklus ir "smogiamąsias pajėgas", jeigu bus atribota nuo Vakarų šalių planuojamos kurti priešraketinės gynybos sistemos, atkartodamas anksčiau Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo išsakytą perspėjimą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Antradienį duodamas interviu televizijos pokalbių laidų vedėjui Larry Kingui, V.Putinas pareiškė, kad galimų balistinių raketų atakų prieš Europos šalis problema turi būti sprendžiama kartu su Maskva.

Toks susitarimas taip pat buvo priimtas per praeitą mėnesį Lisabonoje vykusį Rusijos ir NATO viršūnių susitikimą.

Jeigu Maskvos pasiūlymai bus atmesti, o prie jos sienų atsiras naujų pavojingų karinių objektų, "Rusija turės užtikrinti savo saugumą". Šiuos V.Putino žodžius, išverstus į anglų kalbą, CNN paskelbė savo tinklalapyje.

Rusija "dislokuos naujas smogiamąsias pajėgas... prieš naujas grėsmes, kurios bus sukurtos prie jos sienų", sakė premjeras.

"Bus dislokuotos naujos raketos, branduolinės technologijos", - pabrėžė jis.

Pasak V.Putino, Rusija nenori, kad susiklostytų toks scenarijus, ir negrasina Vakarų šalims.

Tačiau pastarosios pastabos pabrėžė Kremliaus reikalavimą skirti jam didesnį vaidmenį naujoje priešraketinės gynybos sistemoje, perspėdamas dėl galimo santykių pablogėjimo, jeigu toks susitarimas nebus sudarytas.

V.Putinas: JAV nesugebėjimas ratifikuoti START būtų itin kvailas

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas perspėjo, kad jo šalis būtų priversta stiprinti savo branduolinį arsenalą, jeigu JAV neratifikuotų naujos Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties (START).

V.Putinas pareiškė, kad Vašingtonas pasielgtų "itin kvailai", jeigu neratifikuotų START, kuri yra svarbi pačios Amerikos saugumui. Tačiau jeigu tokia padėtis vis dėlto susiklostytų, Rusijai "teks kažkaip reaguoti" ir dislokuoti papildomas raketas su branduoliniais užtaisais.

Naujoji STAT buvo pasirašyta šių metų pradžioje ir vadinta gaire, atspindinčia naujo Vašingtono ir Maskvos bendradarbiavimo dvasią. Tačiau JAV Senate daugelis respublikonų teigia esantys nelinkę ratifikuoti šios sutarties.

Duodamas interviu televizijai CNN, kuris bus parodytas trečiadienį, V.Putinas sakė, kad žlugus šiai sutarčiai Rusijai tektų ginkluotis, siekiant atremti "naujas grėsmes", kurias kelia JAV planai kurti naują Europos priešraketinės gynybos sistemą.

"Mums sakoma, kad jūs tai darysite, siekdami apsisaugoti, tarkime, nuo Irano branduolinės grėsmės, - kalbėjo Rusijos lyderis. - Tačiau tokia grėsmė dabar neegzistuoja".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.