aA
Šiaurės Airijos taikos derybos, kurias surengė Didžiosios Britanijos ir Airijos premjerai, trečiadienį pratęsiamos dar vienai dienai, nes antradienį nepavyko padaryti jokios reikšmingos pažangos.
Didžiosios Britanijos ir Airijos premjerai Tony Blairas ir Bertie Ahernas buvo numatę, kad derybos truks dvi dienas - pirmadienį ir antradienį, tačiau per paskirtą laiką nepavyko rasti išeities iš aklavietės, kuri susidarė dėl Šiaurės Airijos partizanų nenoro nusiginkluoti, sprendimo palikti britų armiją ir neaiškumo, kokios ateityje bus šios provincijos policijos pajėgos.

Šiaurės Airijos protestantų daugumos ir katalikų mažumos politikai jau daugiau nei trejus metus negali susitarti dėl ilgalaikės taikos ir kaltina vieni kitus, kad niekaip neįgyvendinamas 1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimas, kuris buvo sudarytas siekiant išspręsti tris dešimtmečius trunkantį religinį ir politinį konfliktą, pareikalavusį daugiau kaip 3 tūkst. žmonių gyvybių.

Protestantų lyderis Davidas Trimble'as kritikavo Airių respublikonų armijos (IRA) politinių sąjungininkų "Sinn Fein" pirmininką Gerry Adamsą už tai, kad jis išvažiavo į Londoną sakyti kalbos, kurios turinys buvo įžeidžiamas.

G.Adamsas neliko skolingas ir sakė: "Ponas Trimble'as atvyko čia aptarti tik vienintelį siaurą klausimą (IRA nusiginklavimą). Mes aptarėme visus klausimus ir, nors nepadarėme jokių išvadų, manau, kad tai - pažanga".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.