aA
Neskaidrus Teisingumo ministerijos (TM) konkursas dėl automobilių įsigijimo baigėsi taikos sutartimi – teismas pirmadienį patvirtino sutartį tarp viešąjį interesą gynusios Vilniaus apygardos prokuratūros, TM ir automobilius pardavusios bendrovės „Kia auto“. Paaiškėjo, kad ministerija jau automobilius grąžino, o „Kia auto“ ir TM įsipareigojo atlyginti žąlą – po 26 tūkst. Lt.
TM korupcijos skandalas: automobiliai jau grąžinti
© Gamintojo nuotr.

Taikos sutartį pirmadienį patvirtino Lietuvos apeliacinis teismas. Ja negaliojančiu pripažintas TM Viešojo pirkimo komisijos sprendimas pripažinti „Kia auto“ pasiūlymą dėl 3 automobilių „Kia Ceed“ įsigijimo, be to, negalioja ir vėliau tarp šalių sudaryta pirkimo pardavimo sutartis.

TM automobilius buvo įsigijusi už 149,9 tūkst. Lt. Teismo nurodymu dar kovą TM grąžino automobilius, kurie grąžinimo dieną buvo įvertinti 63,4 tūkst. Lt – šią sumą „Kia auto“ jau grąžino TM.

Nepriklausomi ekspertai nustatė, kad moralinis automobilių nusidėvėjimas sudarė 33,8 tūkst. Lt, o sandorį pripažinus negaliojančiu nuostoliai sudarė 52,7 tūkst. Lt. Pusę šios sumos ( 26 tūkst. Lt) įsipareigojo padengti TM, o kitą – „Kia auto“. Pinigus TM turi gauti per mėnesį.

DELFI primena, kad 2008-ųjų pabaigoje Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad TM pažeidė įstatymus, rengdama viešojo konkurso sąlygas automobiliams pirkti. Trys automobiliai „Kia Ceed“, pasak teismo, turi būti grąžinti tiekėjams, o šie privalo grąžinti beveik 150 tūkst. litų ministerijai.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nustatė, kad tuometis TM sekretorius Dainius Narkevičius sukūrė tokias viešojo konkurso sąlygas, kad būtent „Kia auto“ laimėtų konkursą TM automobiliams įsigyti. Už tai jam buvo padaryta beveik 10 tūkst. Lt nuolaidą nuosavam automobiliui įsigyti.

Bylą dėl pirkimo sąlygų sudarymo specialiai automobilių tiekėjai išnagrinėjęs teismas nusprendė, jog D. Narkevičius dėl piktnaudžiavimo tarnyba negalės vienerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Kartu nuteistas ir dėl kurstymo valdininkus pažeisti įstatymus kaltintas bendrovės „Kia auto“ direktorius Gintaras Kaukėnas, kuriam skirta 2,6 tūkst. Lt bauda.

Kitas TM tarnautojas Aleksandras Kapitanovas buvo išteisintas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.