aA
Antradienį Lenkijos prezidentas Aleksandras Kvasnevskis atsiprašė už žydų žudynes Jadvabnėje Antrojo pasaulinio karo metais. "Už šį nusikaltimą mes turime maldauti mirusiųjų sielų ir jų šeimų atleidimo", - sakė A.Kvasnevskis ceremonijoje Jadvabnėje, kur buvo pažymimos 60-osios pogromo metinės.
"Todėl šiandien kaip pilietis ir kaip Lenkijos Respublikos prezidentas prašau atleidimo. Prašau atleidimo savo vardu ir vardu tų lenkų, kurių sąžinę slegia šis nusikaltimas", - sakė Lenkijos vadovas.

Naujausi istoriniai tyrinėjimai parodė, kad vietos lenkai šalies šiaurės rytuose esančiame Jadvabnės miestelyje nužudė 1 tūkst. 600 žydų. Anksčiau dėl žudynių buvo kaltinamos okupacinės nacių pajėgos.

1941 metų liepos 10 dieną šimtai žydų buvo suvaryti į miesto aikštę, o vėliau nuvesti į rugių lauką ir sudeginti kluone. A.Kvasnevskio atsiprašymas ir oficialus tyrimas rodo Lenkijos norą kritiškai įvertinti savo praeitį.

Ceremonijoje dalyvavo apie 70 žudynių aukų artimųjų, atvykusių iš JAV, Izraelio, Argentinos, Meksikos ir Urugvajaus, bei tūkstančiai svečių iš viso pasaulio.

Naujausios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad beveik pusė lenkų nemato reikalo atgailauti dėl šio daugiau nei pusės amžiaus senumo nusikaltimo. Lenkijos bažnyčia neatsiuntė savo atstovo į valstybinę ceremoniją. Gegužės mėnesį katalikų hierarchija Varšuvoje surengė pamaldas, kuriose bažnyčia atsiprašė už karo žiaurumus ir pasmerkė antisemitizmą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.