aA
Čilės apeliacinis teismas pirmadienį nurodė nutraukti visas teisines procedūras prieš buvusį šalies diktatorių Augusto Pinochetą (Augustą Pinočetą). Teismo sprendimu, 85 metų generolas yra psichiškai neveiksnus ir todėl negali būti teisiamas.
Pinochet
Apeliacinis teismas kovo pradžioje nusprendė, kad A.Pinochetas gali būti teisiamas už žmogaus teisių pažeidimus jo valdymo metais, 1973-1990-aisiais. Tačiau trijų teisėjų kolegija perkvalifikavo šiuos kaltinimus į lengvesnius kriminalinius nusikaltimus.

Juanas Guzmanas (Chuanas Gusmanas), pirmasis Čilės teisėjas, nagrinėjęs A.Pinocheto bylą dėl žmogaus teisių pažiedimų, sausį nurodė teisti jį dėl 75 žmonių dingimo ir nužudymo įtariamo planavimo bei įvykdymo.

Minėtus 75 kairiųjų pažiūrų žmones medžiojo "Mirties karavanas" - armijos būrys, kuris kelias savaites po 1973 metų rugsėjo 11-osios perversmo, nušalinusio išrinktą prezidentą marksistą Salvadorą Allende (Salvadorą Aljendę), sraigtasparniais naršė po Čilę.

Iš viso A.Pinocheto valdymo metais dėl politinių pažiūrų buvo nužudyti arba dingo be žinios ir laikomi mirusiais daugiau nei 3 tūkst. žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.