aA
Penktadienį Vilkaviškio rajono žemdirbiai tęsė protesto žygį ir su žemės ūkio technika patraukė Vilniaus link. Ketvirtadienį iš Virbalio miestelio aikštės, kur jau keturias dienas tęsėsi ūkininkų piketas, žemdirbiai su savo žemės ūkio technika pajudėjo į Marijampolę.
Daugiau kaip 100 traktorių ir sunkvežimių, pasiekę Mondžgirę, čia apsistojo nakčiai.

Ketvirtadienį žemdirbiai manė toliau vykti į Kalvarijos muitinę Lenkijos pasienyje ir ją užblokuoti.

Tačiau dalis ūkininkų, naktį praleidę Mondžgirėje, nusprendė vykti į Vilnių.

Žemės ūkio kooperatyvo "Suvalkijos cukriniai runkeliai" valdybos pirmininkas Vidmantas Brazys BNS korespondentui sakė, jog žmonės nusprendė, kad į Kalvariją vykti yra beprasmiška, geriau - į Vilnių.

Anot V. Brazio, žmonės, palikti likimo valiai, šąla jau penkta diena, o valdžia nesiteikia pasirodyti, todėl žmonės mano, kad jiems geriau vykti į Vilnių.

"Kiek važiuosime, nežinau, dabar judėsime link Kauno, o nuo ten - autostrada į Vilnių, jei mums kas nors leis", sakė V. Brazys.

Iš pradžių reikalavę grąžinti tą cukrinių runkelių kvotą, kurią turėjo iki praėjusių metų, vėliau Suvalkijos žemdirbiai sumažino savo reikalavimus.

Dabar jie prašo tik leidimo patiems pasirinkti, kuriam perdirbėjui pristatyti užaugintus cukrinius runkelius.

"Mes neprašome perskirstyti kvotų, tegul mums duoda pasirinkti fabriką, sudarome sutartis ir dirbame. Mes daugiau nepatieksime runkelių, kiek mums išskirstyta kvotų", sakė V. Brazys.

V. Brazio teigimu, cukrinių runkelių supirkimui Marijampolės cukraus fabrike priešinasi Lietuvos cukraus rinką siekianti kontroliuoti Danijos bendrovė "Danisco Sugar".

Danijos bendrovė "Danisco Sugar", valdanti iš esmės visą Lietuvos cukraus rinką, siekia, kad pasenęs Marijampolės fabrikas būtų uždarytas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.