aA
Vilkaviškio rajono žemdirbiai, spausdami Žemės ūkio ministeriją, savivaldybės rinkimų dieną su žemės ūkio technika ketina traukti į Vilnių. Nuo pirmadienio protestuojantys Suvalkijos krašto žemdirbiai kasdien į Virbalio miestelio pagrindinę aikštę suvažiuoja su žemės ūkio technika.
Žemės ūkio kooperatyvo "Suvalkijos cukriniai runkeliai" valdybos pirmininkas Vidmantas Brazys BNS korespondentui sakė, kad traktoriai, mėšlo kratytuvai ir kita žemės ūkio technika jau parengta blokuoti kelią Marijampolė - Kybartai, tačiau žemdirbiai vis dar laukia Žemės ūkio ministerijos sprendimo.

V. Brazys teigė, jog piketuojantys žemdirbiai reikalauja leidimo sudaryti runkelių supirkimo sutartis su tuo fabriku, kuris yra arčiausiai.

"Jei mes gyvename Marijampolės rajone, tai kodėl turėtumėme runkelius vežti į Kėdainius ar Panevėžį? Dažnas žemdirbys runkelius veža smulkiąja technika, arkliais - kiek į kitą rajoną privežiosi?", klausė V. Brazys.

Anot jo, cukrinių runkelių supirkimui Marijampolės cukraus fabrike priešinasi Lietuvos cukraus rinką siekianti kontroliuoti Danijos bendrovė "Danisco Sugar".

"Jei Žemės ūkio ministerija atstovauja tik danams, ne žemdirbiams, nieko nepadarysi", sakė V. Brazys.

Antradienį Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje buvo tartasi dėl Marijampolės cukraus fabriko zonos cukrinių runkelių augintojų kvotos, kur buvo nuspęsta, jog Žemės ūkio ministerija turi paskirstyti kvotą taip, kad būtų parankiau žemdirbiams.

Tačiau žemdirbiams buvo nurodyta, kad jų reikalavimams turi pritarti Žemės ūkio rūmų prezidiumas, tik tokiu atveju žemės ūkio ministras priims atitinkamą sprendimą.

Suvalkijos žemdirbiai vis dar laukia atsakymo, tačiau jei jo nesulauks iki savaitės pabaigos, ketina su visa žemės ūkio technika patraukti į Vilnių.

"Jei iš Vilniaus ponams sunku atvažiuoti pasižiūrėti, teks mums važiuoti", sakė V. Brazys.

Praėjusiais metais "Danisco Sugar" pareiškė, kad bus uždaromi Marijampolės ir Pavenčių cukraus fabrikai, ir tuomet jų kvota buvo perduota Panevėžio ir Kėdainių cukraus fabrikams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.