aA
Seimas antradienį priėmė naują Visuomenės informavimo įstatymo redakciją, kurioje, be kita ko, nutolstama nuo iki šiol galiojusio žiniasklaidos savireguliavimo principo ir įvedama nauja visuomenės informavimo kontrolieriaus (VIK) pareigybė.
Opozicinės LDDP frakcijos narys Gediminas Kirkilas teigė, kad įstatymas blogesnis už iki šiol galiojusią 1996 metų redakciją "vien dėl tos priežasties, kad atsisakoma vakarietiško žiniasklaidos savireguliavimo principo ir pereinama prie nors ir dalinės, bet vis dėlto politizuotos valstybinės kontrolės".

Anot G. Kirkilo, įstatymas riboja žurnalistų teisę gauti informaciją, o Lietuvoje šiuo metu būtina aktyvinti žiniasklaidos veiklą, "kad būtų išpainiota sukurta biurokratinė - korupcinė sistema".

LDDP narys išreiškė viltį, kad prezidentas nepasirašys šio įstatymo.

Moderniųjų krikščionių demokratų lyderis Vytautas Bogušis teigė, kad "kiekvienas politikas stengiasi uždėti apynasrį žiniasklaidai", nors "tarp politikų ir žiniasklaidos yra natūralus konfliktas ir jis turi būti".

"Užspringome laisvės žodžiu ir vėl grįžtame į posovietinės kontrolės etapą", sakė V. Bogušis.

Įstatymo naująją redakciją aktyviai gyrė krikščionis demokratas Arimantas Raškinis ir konservatorė Rasa Juknevičienė.

Anot A. Raškinio, "pagaliau priimtas įstatymas, kuris atitinka Europos ir pasaulines normas".

"Nė vienoje pasaulio valstybėje nebuvo tokio absurdo, jog valstybinė atsakomybė buvo perduota savireguliavimui. Vienintelė Lietuva buvo aborigenų šalis", sakė A. Raškinis.

Prezidento Valdo Adamkaus atstovė spaudai Violeta Gaižauskietė BNS korespondentui sakė, kad prezidentas "nuosekliai vadovaujasi spaudos ir žodžio laisvės principu ir juo remdamasis nagrinės ir šį įstatymą".

Prezidentas turi apsispręsti, pasirašyti ar vetuoti įstatymą, per 10 dienų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.