aA
Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų Gynybos komiteto pirmininkas Bruce George (Briusas Džordžas) sklaidė Lietuvos entuziazmą patekti į NATO su antrąja plėtros banga.
Ketvirtadienį susitikęs su Lietuvos Seimo pirmininku Vytautu Landsbergiu jis sakė nuoširdžiai remiąs NATO plėtrą, tačiau įvairiose vyriausybinėse institucijose girdįs abejonių dėl NATO plėtros tempų bei perspektyvų. Tai pranešė Seimo pirmininko atstovė spaudai.

Kaip žinoma, pernai Vašingtone NATO šalių vadovai nutarė 2002 metais apsispręsti dėl tolesnės aljanso plėtros.

Pasak B. George, pirmiausia naujosios NATO narės turi įrodyti, kad jų įsijungimas į aljansą yra sėkmingas ir produktyvus. Be to, diskutuojama, koks galėtų būti NATO narių skaičius.

B. George teigimu, Kosovo krizė parodė, kaip sunku suderinti visų aljanso narių veiksmus, todėl prarandamas laikas efektyviems sprendimams priimti.

Be to, jis minėjo skirtumą tarp Lietuvos ir Lenkijos, kuri, niekada nebuvo Sovietų Sąjungos dalis, be to, yra didelė valstybė ir jos narystė NATO Vakarams yra naudinga.

V. Landsbergis prieštaravo, jog tokiu atveju Lietuva baudžiama už SSRS nusikaltimą ir nukenčia antrą kartą, o politikai, kurie neprotestuoja teiginiams, neva Lietuva buvo SSRS dalis, atgaline data keičia ankstesnę nuoseklią okupacijos nepripažinimo politiką.

B. George Seimo pirmininkui patarė turėti kantrybės, nes įvairiuose Vakarų politikos sluoksniuose reikia daug ką pakartotinai aiškinti.

NATO plėtros klausimai buvo aptarti ir V. Landsbergio susitikime su Jungtinės Karalystės ministru ginkluotosioms pajėgoms John Spellar (Džonu Speleriu).

Ministras pabrėžė, kad Rusija neturi veto teisės, sprendžiant NATO plėtros reikalus, tačiau yra reikšminga ir svarbi valstybė su dideliais žmogiškaisiais bei gamtos ištekliais, todėl riekia išlaikyti pusiausvyrą tarp Vakarų valstybių ir Rusijos požiūrių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.