aA
Karvė
Dar penktadienį buvo imtasi atsargumo priemonių ir paskersta visa 134 galvijų banda, kurioje daugiau kaip prieš savaitę kilo įtarimų dėl galimo karvių kempinligės pavojaus, kai minėtos ligos simptomai išryškėjo šešių mėnesių gyvuliui. Tai buvo pirmas BSE atvejis už Vakarų Europos ribų.

Karvių kempinligei apėmus D.Britaniją ir kitas Vakarų Europos valstybes, pirmieji įtarimai Čekijos Respublikoje tik patvirtino mokslininkų baimę, kad minėta infekcija plinta rytų kryptimi per galvijų ir gyvulinės kilmės pašaro eksportą.

Šalies veterinarai ir kareiviai ėmėsi naikinti paskerstų galvijų kūnus Dusejove, ūkyje, esančiame apie 120 km į pietryčius nuo šalies sostinės Prahos. Iki šiol nėra žinoma, kas sukėlė infekciją. Žemės ūkio ministerija tikrina, ar BSE virusas negalėjo patekti į ūkį kartu su importuotu pienišku pašaru, kuri gamybai naudojami kritusių gyvulių riebalai.

Penktadienį paskersti galvijai buvo tokio pat amžiaus kaip ir susirgęs bandos narys. Žemės ūkio ministerija užsakė papildomus tyrimus; bus paimti mėginiai iš paskerstų vyresnių kaip 30 mėnesių galvijų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.