aA
Geteborge, kur posėdžiauja Europos Sąjungos (ES) ir JAV lyderiai, ketvirtadienį įvyko pirmi smurtiniai susirėmimai tarp demonstrantų ir policijos. Maždaug 60 kaukėtų vyrų ir moterų, anot radijo pranešimų, svaidė akmenis į raitus policininkus, atvykusius apieškoti vienos mokyklos. Joje, kaip ir kitose šio Švedijos didmiesčio mokyklose, yra apgyvendinti planuojamų protesto akcijų dalyviai.
Riot police
Skelbiama, jog policininkai vaikėsi akmenis į juos mėčiusius demonstrantus, mėginusius pasislėpti netoliese esančiame parke, ir po to, kaip ir planuota, apieškojo mokyklos pastatą.

Ketvirtadienį priešpiet Švedijos policija į pietus nuo Geteborgo sustabdė dešimt vokiečių ir keturis iš jų išsiuntė iš šalies. Visi dešimt, pasak policijos, buvo žinomi kaip ankstesnių riaušių dalyviai. Taip pat ketvirtadienį teismas leido pratęsti penkių jaunų danų, kurie buvo suimti savaitės pradžioje kaltinant "ruošimusi sunkiam sabotažui", įkalinimą.

Tuo tarpu Geteborgo viršūnių susitikimo dalyviai, atrodo, laikosi priešingų pozicijų klimato kaitos klausimu. "Mes nesutariame dėl Kioto protokolo ir jo įgyvendinimo", tokia formuluotė, anot šaltinių, yra numatyta viršūnių susitikimo baigiamojo pareiškimo projekte. Kita vertus, JAV ir ES čia pareiškia esančios pasiryžusius bendradarbiauti visais svarbiais klausimais, siekiant apsaugoti klimatą.

Keista, bet po susitikimo veikiausiai nebus paskelbtas atskiras pareiškimas dėl padėties Artimuosiuose Rytuose. Visas temas apimančio baigiamojo pareiškimo projekte tik pažymima, jog JAV ir ES tęs glaudų bendradarbiavimą siekdamos prisidėti prie taikos regione.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.