aA
Lobistinės veiklos įteisinimas - žingsnis į civilizuotos visuomenės kūrimą, teigia pirmieji šio verslo atstovai Lietuvoje. Gegužės pabaigoje Lietuvoje buvo įkurta Nacionalinė lobistų asociacija (NPA), kurios tikslas - lobizmo propagavimas, švietėjiška veikla, kova su korupcija ir nelegaliu grupinių interesų atstovavimu.
Handshake
Spaudos konferencijoje antradienį vienas iš NPA steigėjų Algirdas Juškys teigė, kad daugeliui žmonių lobizmas Lietuvoje asocijuojasi su "kažkuo purvinu ir smerktinu". Pasak jo, į asociaciją susibūrę lobistai aiškins visuomenei, kad lobisto veikla - "skaidrus, paprastas ir normalus biznis".

Lobistinės veiklos įstatymas buvo priimtas pernai birželį, o įsigaliojo nuo šių metų sausio.

Įstatymas numato, kad lobistinė veikla yra lobistų atlygintini veiksmai, kuriais siekiama daryti įtaką, kad būtų keičiami, pildomi ar pripažįstami netekusiais galios teisės aktai, priimami ar nepriimami nauji teisės aktai. Ši veikla skiriama užsakovo teisėtiems interesams įgyvendinti, nepažeidžiant asmens teisių ar visuomenės ir valstybės interesų.

A.Juškys pažymėjo, kad lobistinės veiklos įteisinimas - "dar vienas žingsnis, kuriant solidžią, civilizuotą ir europietišką visuomenę".

NPA valdybos pirmininkas Romas Stumbrys teigė, kad šiandien Lietuvoje susiklostė praktika, kad "kiekvienas, kas netingi, gali užsiimti lobizmu" - turėti kišenėje pinigų, nueit pas pareigūną ir jam sumokėti. Jo skaičiavimais, nelegalaus lobizmo apyvarta Lietuvoje siekia 100-200 mln. litų per metus.

NPA pasiryžusi kovoti su korupcija Lietuvoje bei propaguoti legalią lobistinę veiklą.

Kol kas Lietuvoje legaliai lobizmu užsiima 4 fiziniai asmenys ir vienas juridinis asmuo - bendrovė "Verslo raktas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.