aA
Sprogdinimą JAV Oklahomos mieste įvykdęs Timothy McVeigh pirmadienį nubaustas mirtimi, jam buvo suleista nuodų. Tai buvo jau 34-ta šiais metais JAV įvykdyta mirties bausmė ir 717-ta nuo 1976 metų, kai ši bausmė šalyje buvo iš naujo įteisinta.
Target
Pernai JAV mirtimi buvo nubausti 85 žmonės, o 1999-aisiais - 98 žmonės, pranešė Vašingtone įsikūręs Mirties bausmės informacijos centras.

Balandžio 1 dienos duomenimis, 38 valstijose, kuriose mirties bausmė įteisinta, jos laukė 3 711 kalinių, iš jų 3 655 vyrai ir 56 moterys.

T.McVeigh yra pirmas nusikaltėlis nuo 1963 metų, kurį mirti pasmerkė federalinė, o ne valstijų valdžia. 1963-ųjų kovo 15 dieną Ajovoje remiantis federaliniu nuosprendžiu buvo pakartas Victoras Fegueras.

Federalinė valdžia skiria mirties bausmę tik už tam tikrus nusikaltimus - įskaitant kai kuriuos su narkotikais susijusius nusikaltimus, nužudymus ne vienoje valstijoje, šnipinėjimą, teroristinę veiklą ir federalinių agentų užpuolimus. Šiuo metu šalyje yra 20 mirtininkų, laukiančių federalinės valdžios paskirtos bausmės.

Nuo 1976 metų mirties bausmė dažniausiai buvo vykdoma nuteistiesiems suleidžiant nuodų. Šitaip buvo numarintas 551 kalinys. 149 nuteistieji mirė elektros kėdėje, 11 - dujų kameroje, trys buvo pakarti ir du sušaudyti šaulių būrio.

95 nuteistieji buvo paleisti, įrodžius jų nekaltumą, prieš tai vidutiniškai aštuonerius metus laukę mirties bausmės įvykdymo.

Ilinojaus valstija 2000 metų sausį paskelbė mirties bausmės moratoriumą, nes per 23 metus buvo įrodytas 13-os pasmerktų kalinių nekaltumas. Dar 16 valstijų šiuo metu svarsto, ar taikyti mirties bausmę.

Viena pastarųjų apklausų rodo, kad 67 proc. amerikiečių pritaria mirties bausmės taikymui, o 25 proc. nepritaria. Prieš penkerius metus už mirties bausmę pasisakydavo 77 proc. šalies gyventojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.