aA
Šią savaitę baigti lieti pernai prieš Kalėdas sudegusios Labanoro bažnyčios pamatai. Maldos namai atstatomi laikantis griežtų paveldo reikalavimų.
Iš pelenų kyla Labanoro bažnyčia
© "Švenčionių kraštas" (A.Jakšto nuotr.)

Kiekvieną dieną bažnyčios klebonas su statybų bendrovės vadove aptaria darbus. Artėja Labanorinės atlaidai, statybininkai skuba, kad parapijos žmonės ir pinigų aukotojai pamatytų jau ūgtelėjusią bažnyčią, praneša LTV „Panorama“.

„O dabar, Dievas duos, lauksime antros stadijos, kada prasidės medinės dalies statyba. Kada pabaigsime medinę dalį sienos, lauksime trečios stadijos – stogo“, – apie darbų eigą pasakojo Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios klebonas Jurgis Kazlauskas.

Labanoro maldos namai buvo pripažinti architektūros paminklu.

„Šiandien dienai yra išlikę dalis pamatų, ir, remiantis ta išlikusia dalimi, atstatomi pamatai pagal

Atstatomos Labanoro bažnyčios pamatai, B.Panumienės nuotr.
Atstatomos Labanoro bažnyčios pamatai, B.Panumienės nuotr.

autentą likusį. Visa kita dalis bus atstatyta pagal išlikusią medžiagą“, – teigė valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ statybos darbų techninis prižiūrėtojas Jonas Valunta.

Labanoro bažnyčiai atstatyti reikia apie 3 mln. litų, dalį pinigų jau paaukojo vietos gyventojai, verslininkai.

„Atsiliepė visos Lietuvos žmonės, įvairiai paaukojo. Vienas labanorietis, nors dabar gyvena Vilniuje su šeima, dalyvavo didžiojoje talkoje ir iš karto paaukojo 100 tūkst. litų“, – teigė Labanoro seniūnas Vincas Jucys.

Didžioji dalis pinigų jau surinkta. Beveik visą medieną, iš kurios bus renčiama bažnyčia, suaukojo žmonės. Prisidėjo Generalinė miškų urėdija ir pati atstatymo darbus vykdanti statybų bendrovė.

„Mes turime įnešti savo dalelę ne tik darbu, bet ir finansiškai. Mes turime nuolaidas daryti visur kur tik įmanom: tiek statant, tiek po to įrenginėjant apdailą, tiek meno kūrinį įsigyjant“, – tvirtino įmonės „Vidista“ direktorė Vida Maišenienė.

Labanoro bažnyčia Vilniaus vyskupijos bažnyčių sąraše minima beveik prieš 500 metų, todėl spėjama, kad pirmosios pamatai buvo padėti dar Vytauto Didžiojo laikais.

www.lrt.lt