aA
Seimo vicepirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius, pastaruoju metu nevengiantis aštrių žodžių valdančiosios koalicijos partnerių liberalų atžvilgiu, įsitikinęs, kad dabartinė situacija negali būti ilgai toleruojama. "Gerai būtų, kad kažkokie pasikeitimai - ar premjero, ar koalicijoje, frakcijose - įvyktų dar iki rudens", - sakė jis.
A.Skardžius
A.Skardžius
© "Lietuvos žinios"
Naujosios sąjungos deleguotas Seimo vicepirmininkas neatmetė galimybės, jog dabartinės valdančiosios koalicijos krizės atomazga gali prasidėti jau šios savaitės pradžioje.

- Praėjusios savaitės pradžioje užsiminėte, jog valdančiajai koalicijai neužtenka balsų, todėl reikia apsispręsti: ar krypti į kairę, ar į dešinę. Ar socialliberalai jau pasirinko kryptį?

- Dar ne. Matome problemą ne tik tą, kad neužtenka balsų priimti pagrindinius sprendimus. Tai parodo tam tikrą koalicijos nepajėgumą. Reikia įkalbinėti socialdemokratus, konservatorius, kitas frakcijas dėl tam tikrų sprendimų priėmimo. Seimo vicepirmininkas socialliberalas A.Skardžius žada pasikeitimus valdančiojoje koalicijoje.

Tai nėra blogai, nes leidžia derinti veiksmus tarp Seimo frakcijų. Bet valdančioji dauguma turi savo programą, kurią turi vykdyti, o opozicija, ypač didelę patirtį turintys konservatoriai, kartais nori, kad taip neįvyktų. Tai daroma norint pakenkti valdančiajai daugumai, neleisti vykdyti programos.

- Galima suprasti, jog glaudesnį bendradarbiavimą su dešiniaisiais jūs laikote negalimu. Ar tai reiškia, kad socialliberalai rimtai tariasi su socialdemokratais?

- Frakcijoje sprendimo dar nesame priėmę. Labai daug kritikos dabartinės koalicijos atžvilgiu buvo išsakyta ir praėjusią savaitę vykusiame mūsų frakcijos posėdyje. Buvo kalbama, jog pritariame koalicijos programinėms nuostatoms, bet atėjus laikui jas vykdyti Vyriausybėje sprendimai priimami gan skubotai, be pasirengimo.

Manau, kad ir premjeras, ir visi ministrai turėtų daugiau įtikinti koalicijos partnerius. Kas yra premjeras ar ministrai? Tai pareigūnai, kuriems koalicija suteikė pasitikėjimą. Dabar yra ne taip, kaip LDDP ar konservatorių valdymo laikais, kai didžiulė dauguma galėjo su niekuo nesiskaityti.

- Galima suprasti, jog abejojate valdančiosios koalicijos ateitimi?

- Šią koaliciją vertinu labai teigiamai. Vargu ar buvo galima geresnę sudaryti. Joje nedalyvauja nė viena kraštutinė jėga nei kairieji, nei dešinieji. Tai yra centras. Tokia koalicija gali dirbti, bet būtent vykdant programines nuostatas trūksta suderinimo, informacijos. Vyriausybė mus skubina apsispręsti, bet iki šiol neturime pagrindinių skaičiavimų.