aA
Panevėžio Šv. Juozapo senelių globos namuose gyvenantys senjorai buvo ne juokais sunerimę, kad šalia esančioje „Betliejaus“ valgyklėlėje varguoliai maitinami jų sąskaita, t. y. dalis jiems maistui skirtų pinigų keliauja į vargšų valgyklą.
Varguolių kąsniai – pro didinamąjį stiklą
© "Panevėžio balsas"

Kai kurie senoliai skundėsi, kad nuo pavasario jiems rečiau duodama mėsos, dažniau – košių, sumažėjo maisto porcijos.

Globos namų administracijai teko kviesti globotinių susirinkimą ir raminti, kad nė vienas jiems priklausantis litas nenukeliauja į „Betliejų“.

„Nuo vasario pabaigos vykdomą projektą „Betliejaus sriuba“ remia Panevėžio vyskupija, „Maisto bankas“, ūkininkai, gyventojai. Prie projekto prisidėjo miesto Savivaldybės įmonės malkomis, išvežant šiukšles. Manau, kad senoliai tai suprato. Mes su jais visada atvirai kalbamės ir aiškinamės rūpimus klausimus“, – sakė Šv. Juozapo globos namų direktorius Patrikas Skrudupis.

Vadovas teigė, kad globos namų gyventojams maistui per dieną skiriami 9 litai – tiek, kiek ir anksčiau. Jis tvirtino negalįs komentuoti, kodėl kai kuriems senukams atrodo, kad maitinimas suprastėjo.

Pasak P.Skrudupio, valgiaraštis derinamas su dietologu, kartkartėmis aptariamas su gyventojais.

„Matyt, tiesa, kad skoniui draugų nėra“, – svarstė jis.

Direktorius nebūtų nustebęs, jei dėl suprastėjusio maisto būtų skundęsi varguoliai. Mat jie pastaruoju metu iš tiesų lėkštėse retai rasdavo mėsos gabalėlį.

Beveik iki liepos valgyklėlės lankytojai buvo maitinami tik iš „Maisto banko“ gautomis kruopomis, makaronais.

„Nežinojome, ar projektas bus tęsiamas. Kadangi Panevėžio vyskupijos kurija padengė išlaidas, tikimės, kad situacija pagerės“, – kalbėjo P.Skrudupis.

Senutė nepagailėjo šimto litų

Alkstančiųjų maitinimo projektą vykdantys Šv. Juozapo globos namai neseniai kreipėsi į visuomenę su prašymu padėti – paaukoti pinigų, maisto produktų. Tiesa, dovanojantiesiems mėsą ar jos produktus tektų pasirūpinti veterinarų pažymomis. Daržovės, uogos priimamos be jokių pažymų.

P.Skrudupis sakė, kad iki šiol bene didžiausia pinigų suma vargšų valgyklą parėmė bendrovė „Teo Lt“ – skyrė tūkstantį litų. Žemės ūkio bendrovė „Evertos maistas“ padovanojo dviejų tūkstančių litų vertės maisto produktų.

Direktorius pasakojo, kad „Betliejuje“ apsilankę rajono ūkininkai pažadėjo paramą daržovėmis, vaisiais.

„Tačiau ar turėsime ir kiek ilgai turėsime ką padėti ant stalo vargingai gyvenantiesiems, priklauso nuo visų žmonių palaikymo. Todėl ir prašome jų paramos“, – kalbėjo P.Skrudupis.

Vargšų maitintojai dosniausius rėmėjus žada pareklamuoti informacinėje lentoje. Paaukojusieji 250 litų gali tapti savaitės alkstančiųjų maitintojais.

P.Skrudupis sakė, kad iš privačių asmenų daugiausia paaukojo viena senutė – iš pensijos ji nepagailėjo 100 litų. Neseniai tokią pat pinigų sumą padovanojo dar viena moteris.

Direktoriaus teigimu, jau nuo pat valgyklos atidarymo pradžios per žiniasklaidos priemones, įvairiuose renginiuose buvo ne kartą kreiptasi į visuomenę paramos, tačiau iš privačių asmenų didesnės pagalbos nesulaukta.

Šv. Juozapo globos namų vadovas viliasi, kad yra altruistų, užjaučiančių vargstančiuosius, ir jie atsilieps.

„Beltiejaus“ valgykloje nuo vasario mėnesio pavalgyti užsiregistravo 213 žmonių. Reguliariai lankėsi apie 80 gyventojų. Pavasarį kasdien buvo maitinama apie 40, dabar – apie 30 žmonių.

„Sekundė“