aA
Sidnėjaus Olimpinės žaidynės leis įsitikinti, ar Australija išties šalis, kuriai nekyla terorizmo problema. Jos saugumo vadovai pasirengė bet kokiems incidentams - nuo organizuotų fundamentalistų grupuočių išpuolių iki atskirų piktavalių asmenų sprogdinimų, koks pasitaikė per Atlantos žaidynes.
Per rugsėjo mėnesį vyksiančias žaidynes organizuojama didžiausia saugumo operacija Australijos taikos meto istorijoje, nes pareigūnai nuogąstauja, kad didžiausias naujo tūkstantmečio pradžios tarptautinis susibūrimas gali tapti pagrindiniu teroristų taikiniu.

Australijos gynybos pajėgos (AGP) išskyrė daugiau kaip 100 vietų, kuriose žaidynių metu gali būti rengiami išpuoliai - pavyzdžiui, pagrobiami įkaitai.

Tačiau policija ir AGP mano, kad rimtos grėsmės, įskaitant išpuolius su cheminiais ar biologiniais ginklais, tikimybė yra nedidelė. Policija, AGP ir žvalgybos agentūros jau iki ketverių metų rengiasi šiai saugumo operacijai tiek šalyje, tiek užsienyje. Operacijos kodinis pavadinimas - "Jungtinė Aukso darbo grupė" (Joint Task Force Gold).

Nors tikimybė maža, manoma, kad potencialią grėsmę gali kelti iš Saudo Arabijos ištremtas terorizmo organizatorius Osama bin Ladenas. Jis įtariamas surengęs 1998 metais įvykdytus JAV ambasadų sprogdinimus dviejose Afrikos šalyse, per kuriuos žuvo daugiau kaip 220 žmonių.

Labiau tikėtina, kad išpuolį surengs nepatenkintas vienišius. Toks sprogdinimas buvo įvykdytas per 1996 metų Atlantos žaidynes. Tuomet žuvo viena moteris.

Per Australijos žaidynes tikrai bus sulaukta vietos aborigenų protesto demonstracijų, tačiau jos neturi nieko bendra su terorizmu. Ši labiausiai nuskriausta šalies gyventojų dalis sieks atkreipti dėmesį į sunkią savo padėtį.

Aborigenų vadovas Charlesas Perkinsas (Čarlzas Perkinsas) balandžio mėnesį grasino, kad per per Sidnėjo žaidynes "degs automobiliai ir pastatai". Tačiau vėliau jis sušvelnino toną ir dabar žada tik spontaniškas tūkstančių žmonių demonstracijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.