aA
Joks, net ir plataus masto, Rusijos padarytas Strateginės puolamosios ginkluotės (SPG) sutarties pažeidimas neturės įtakos JAV saugumui, nes branduolinis Vašingtono pranašumas kompensuos bet kokius Maskvos veiksmus, antradienį JAV Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto posėdyje teigė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas politiniams reikalams Jamesas Milleris, informuoja naujienų agentūra „Associated Press“.
JAV pasiruošė galimam puolamosios ginkluotės sutarties pažeidimui iš Rusijos pusės
© A.Didžgalvio nuotr.

Pasak JAV pareigūno, dėl JAV strateginių branduolinių ginklų arsenalo dydžio ir struktūros, vadinamosios „triados“, kurią sudaro povandeniniai laivai, bombonešiai ir antžeminiai raketų paleidimo įrenginiai, bet kokie Rusijos įvykdyti sutarties pažeidimai neturės jokios reikšmės JAV.

J. Milleris pabrėžė, kad JAV povandeninių laivų ir bombonešių karinis pajėgumas nesikeis, nepaisant to, ar Rusija vykdys sutartyje numatytus įsipareigojimus. Anot JAV analitiko, šis faktas turėtų atgrasinti Rusiją nuo noro slapta viršyti sutartyje numatytus apribojimus dėl branduolinių galvučių.

Pranešėjo teigimu, yra mažai tikėtina, kad Rusija pažeis SPG sutartį. Vis dėlto, jei taip įvyktų, tai sukeltų daugiau politines ir ekonomines, o ne karines pasekmes, teigia J. Milleris.

Reaguodamas į J. Millerio pranešimą, prieš SPG sutarties ratifikavimą pasisakantis respublikonų senatorius Johnas MacKeinas pasidomėjo, kam iš viso yra reikalinga ši sutartis, jei jos pažeidimas nesukels jokių pasekmių, ir ar dokumento rengimas nebuvo laiko ir pinigų švaistymas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.