aA
Individualios įmonės savininkui Andriui, išėjusiam vaiko priežiūros atostogų, „Sodra“ sumažino tėvystės išmoką, mat jis, kaip liepė įstatymai, nuo minimalios algos mokėjo įmokas socialiniam draudimui ir buvo daroma prielaida, jog verslininkas kas mėnesį gauna 800 Lt dydžio atlyginimą. Nemokėti įmokų, pagal galiojusius teisės aktus, verslininkas negalėjo, tačiau išėjęs vaiko priežiūros atostogų darbo užmokesčio sau nemokėjo, o pašalpą gavo sumažintą.
Atlyginimo nėra, tėvystės pašalpa pusinė, bet yra mokesčiai
© Corbis/Scanpix

Dėl to verslininkas jau kreipėsi į teismą ir taip tikisi atgauti prarastas pajamas.

„Aš realiai pajamų negaunu, o jie skaičiuoja, kad gaunu ir nubraukia išmoką“, - pasakojo Andrius, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

Pasak verslininko, kai šių metų sausio 1 d. įsigaliojo prievolė individualių įmonių savininkams mokėti įmokas „Sodrai“ nuo minimalios algos, jis vaiko priežiūros atostogose buvo jau antrus metus ir jam priklausė 85 proc. buvusio atlyginimo dydžio pašalpa.

Atsiradus prievolei nuo minimalios algos, siekiančios 800 Lt, mokėti visais socialinio draudimo įmokas, Andrius, kaip darbdavys, jas ir mokėjo, tačiau atlyginimo negavo. Dėl šios priežasties „Sodra“ kas antrą mėnesį jam ėmė mokėti sumažintą tėvystės išmoką, o galiausiai verslininkui atėjo raštas, informuojantis apie būtinybę išskaičiuoti ir tų mėnesių išmokos dalį, kai gaudavo nesumažintą pašalpą.

„Man atrodo, kad mokesčiams išeidavo apie 300 Lt suma. Kadangi buvo priimtas įstatymas, nemokėti mokesčių negalėjau. Kaip įmonės savininkas aš tuos mokesčius mokėdavau. Bet linksmiausia dalis ta, kad tuos sumokėtus mokesčius jie traktuoja taip, tarsi aš gavau atlyginimą“, - pasakojo Andrius, tvirtinęs, kad faktą, jog nemokėjo sau atlyginimo, gali patvirtinti dokumentais.

Įmokų „Sodrai“ verslininkas galėjo išvengti ir visą motinystės (tėvystės) išmoką gauti, jeigu būtų sustabdęs įmonės veiklą ir pranešęs apie tai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), tačiau, anot Andriaus, jo įmonėje dirba keletas žmonių, todėl sustabdyti veiklos jis negalėjo.

Numynęs įvairių institucijų slenksčius verslininkas nutarė kreiptis į teismą ir taip susigrąžinti prarastus pinigus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškina, kad iki šių metų liepos 1 d. galiojusi tvarka išties neatsižvelgė, ar individualios įmonės savininkas realiai gauna darbo užmokestį, ar ne – jeigu įmonės veikla nebuvo sustabdyta, įmonės savininkas privalėjo mokėti įmokas „Sodrai“ ir galėjo gauti tik dalinę motinystės (tėvystės) pašalpą.

„Nuo 2010 metų liepos 1 d. individualių įmonių savininkai draudžiami tik pensijų socialiniu draudimu, todėl, jeigu jiems motinystės (tėvystės) pašalpos paskirtos iki tos datos, toliau jos bus mokamos nesumažintos, tačiau atgal šios nuostatos netaikomos“, - teigiama DELFI atsiųstame ministerijos paaiškinime.

Andriaus vaiko priežiūros atostogos baigėsi šių metų birželį, todėl įstatymo pataisa, kuri galioja nuo liepos 1 d. jis pasinaudoti jau nebegali. „Nuo liepos 1 d. man jau nebeaktualu tie pakeitimai...“, - teigė verslininkas.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.