aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pasirašė įstatymo projektą, suteikiantį administracijai teisę įvesti ekonomines ir diplomatines sankcijas Sirijai, kurią Vašingtonas kaltina nesiimant reikalingų priemonių prieš smurtą Artimuosiuose Rytuose.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
Remiantis šiuo projektu, Sirija, jei nori išvengti sankcijų, privalo nutraukti paramą karingoms Palestinos ir Libano grupuotėms, taip pat nekurti cheminio ir biologinio ginklo bei išvesti kariuomenę iš Libano.

Kadangi įstatymas gali apriboti ir G.W.Busho naudojamų diplomatinių priemonių pasirinkimą, prezidentas priešinosi jo priėmimui, kol Kongresas pagaliau suteikė didesnę laisvę jį taikyti.

Tuo tarpu kai kurie JAV pareigūnai jau kalba apie gerėjančius santykius su Damasku, nurodydami jo pastangas neįleisti kovotojų iš Irako per bendrą sieną.

Sirijoje įstatymas dėl galimų sankcijų laikomas Izraelio įtakos Vašingtonui rezultatu. Sirija kaltina Izraelį mėginant pagilinti Sirijos ir Vašingtono nesutarimus.

Iki paskutinės akimirkos daugelis Sirijoje manė, kad G.W.Bushas vis dėlto nepasirašys įstatymo. Tačiau dabar, iš visko sprendžiant, neigiamas Sirijos gyventojų požiūris į JAV tik sustiprės.

Damaskas ne kartą yra įspėjęs, kad šis įstatymo projektas padarys žalos ne tiek Sirijai, kiek pačių JAV interesams regione, ir kad galiausiai Vašingtonas pralaimės.

Sirijos oficialūs asmenys dažnai kartodavo, kad jei Amerika išties nori taikos Artimuosiuose Rytuose, ji neturi ignoruoti Sirijos. O neseniai šalies prezidentas Basharas al-Assadas (Bašaras Asadas) sakė, jog Sirija galinti suvaidinti pozityvų vaidmenį stabilizuojant padėtį Irake.

Iš viso to aišku, kad Damasko vaidmuo gali būti ir neigiamas, jei jis nejaus akstino remti Vašingtono poziciją. Sirija skundėsi praktiškai nieko negavusi iš JAV mainais į paramą karui su terorizmu. Tuo tarpu Vašingtonas mano, kad Sirija privalo dar daug ką padaryti, jei nori sulaukti atpildo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.