aA
Šalį krečiantis politinis skandalas pertvarko ir populiariausių politikų rikiuotę. Nors šalies Prezidentas Rolandas Paksas ir išlaikė nemažą savo gerbėjų būrį, vis labiau populiarėjantys Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas, kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo narys, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas nustūmė Prezidentą į penktą reitingų lentelės vietą.
Prezidentai koncerte "Lietuvai"
Prezidentai koncerte "Lietuvai"
© ELTA
Pasikeitęs Vyriausybės vadovo Algirdo Brazausko požiūris į Prezidento R. Pakso veiklą bei elgesį neliko nepastebėtas. Iš pradžių atsargiai ir net pašaipiai vertinusį šalį sukrėtusį skandalą, o vėliau ne kartą pareiškusį, jog Prezidentas turi atsistatydinti, Premjerą gerbėjai iškėlė į pirmą populiariausių politikų reitingų lentelės vietą. Lapkričio mėnesį jį palaikė 16,4 proc. apklaustųjų, o gruodį jau 23,3 proc. apklaustųjų.

Tarp geriausiai atstovaujančių žmonių interesams antroje vietoje minimas Prezidentas V. Adamkus, trečioje - V. Uspaskichas. R. Paksą pralenkė ir jo politinis oponentas Seimo Pirmininkas A. Paulauskas, surinkęs 14 proc. apklaustųjų balsų (lapkritį - 9,7 proc.)

Tarp politikų, geriausiai atstovaujančių žmonių interesams, žmonės aukštai įvertino ir Prezidentūros skandalą tyrusios Seimo komisijos pirmininką Aloyzą Sakalą. Šis politikas per mėnesį padarė vieną didžiausių šuolių reitingų lentelėje ir surinkęs 7,1 proc. balsų (lapkritį - 2,6 proc.) pakilo į 6 reitingų lentelės vietą.

Skandalo sūkurio centre atsidūręs šalies vadovas per dvi savaites politikų ir visuomenės veikėjų rikiuotėje smuktelėjo dar viena vieta. R. Paksą remia 34,6 proc., o neremia 43,7 proc. šalies gyventojų. Pagal tai, kam palankūs žmonės Prezidentas atsidūrė penktoje nuo pabaigos sąrašo vietoje. Lapkričio 20-23 dienomis atliktos apklausos duomenimis, kaime buvo daugiau šalies vadovą palaikančių nei nepalaikančių žmonių, o dabar šis santykis apsivertė Prezidento nenaudai.

Gerokai sumenkęs R. Pakso populiarumas buvo palankus ir padėjo į viršūnę šoktelėti Seimo nariui V. Uspaskichui (58,2 proc.). Jį pagal palankumą lenkia tik policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius (67,9 proc.), populiariausiųjų visuomenės veikėjų sąraše atsidūręs pirmoje vietoje.

Respondentai iš viso paminėjo 66 politikus bei visuomenės veikėjus. 44 iš jų surinko mažiau negu po vieną procentą apklausos dalyvių balsų.

Prezidento instituciją teigiamai vertina tik mažiau kaip trečdalis žmonių.

Didžiausią šuolį institucijų rikiuotėje padarė Konstitucinis Teismas, pradėjęs nagrinėti R. Pakso dekreto dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka Jurijui Borisovui teisėtumą. Žmonės labiau ėmė pasitikėti ir kitais teismais, taip pat bankais.

Partijų reitingų lentelėje vis dar pirmauja neseniai įkurta V. Uspaskicho Darbo partija, nors vėl didėja ir valdžioje esančių socialdemokratų populiarumas. Jei Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, už politikos arenoje pasirodžiusią naująją partiją balsuotų 20,2 proc. apklaustųjų, už Socialdemokratų partiją - 14,9 (lapkritį - 13,0 proc.). Liberalų demokratų partija susikeitė vietomis su Liberalų ir centro sąjunga. Liberaldemokratai iškopė į trečiąją vietą. Ketvirtoje vietoje - Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) - 6,1, penktoje - Liberalų ir centro sąjunga - 5,4 proc. (lapkritį - 6,6 proc.).

Tai parodė gruodžio 4-7 dienomis atlikta visuomenės nuomonės ir tyrimų centro "Vilmorus" apklausa.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.