aA
Prieš 10 metų priimta Konstitucija atvėrė Rusijai galimybę įsilieti į išsivysčiusių pasaulio demokratijų tarpą kaip patikimai ir bendradarbiauti pasirengusiai partnerei. Tai penktadienį per šio dokumento priėmimo 10-osioms metinėms skirtą iškilmingą priėmimą Kremliuje pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
"Griežtai laikytis Konstitucijos - štai sėkmingos valstybės raidos ir pilietinės santarvės visuomenėje pagrindas, - pabrėžė prezidentas. - Mūsų pareiga - tausoti Konstituciją, gerbti ją, kaip gerbiame savo šalį, savo istoriją ir savo laimėjimus".

Rusijos vadovas taip pat pabrėžė, kad Konstitucijos stabilumas lemia valstybinės valdžios institutų stabilų darbą, garantuoja sistemingus federalinių institucijų ir regionų valdžios rinkimus.

V.Putinas pažymėjo, kad prieš keletą dienų jau ketvirtą kartą per Konstitucijos galiojimo dešimtmetį buvo išrinkta nauja Valstybės Dūma.

"Daugelis mūsų, nagrinėdami ilgą rinkimų biuletenio sąrašą, tikriausiai prisiminė, jog kadaise visuomenei būdavo prieinamas tik vienas pasirinkimas - iš esmės, pasirinkimas be jokio pasirinkimo", - kalbėjo Rusijos prezidentas.

Nuo to laiko "mums drauge teko nueiti sunkų kelią ir įveikti daug problemų", pažymėjo jis.

"Šiandien per dešimtmečius sukaupta Konstitucijos taikymo patirtis reikalinga mums ir vidaus uždaviniams spręsti, ir veiksmingai atsakyti į dabarties iššūkius", - sakė V.Putinas. Pasak jo, "mes patys turime mokytis ir mokyti savo vaikus teisinės kultūros, privalome turėti neprieštaraujančius ir veiksmingus įstatymus".

Tuo tarpu Konstitucijos dienos išvakarėse Rusijos viešosios nuomonės tyrimo centro surengta apklausa parodė, jog daugiau nei 40 proc. šalies piliečių mano, kad Konstitucija nevaidina itin reikšmingo vaidmens valstybės gyvenime, nes nelabai kas jos paiso.

Piliečių, manančių, kad Pagrindinis įstatymas garantuoja jų laisves 2003 metais sumažėjo iki 14 proc. palyginti su praėjusiais metais ir beveik priartėjo prie 1997 metų rodiklio - 12 procentų.

Šią savaitę V.Putinas paragino baigti kalbas apie būtinumą keisti Konstituciją, kurios ypač suaktyvėjo prezidento šalininkams po gruodžio 7 dienos rinkimų ėmus kontroliuoti konstitucinę daugumą žemuosiuose parlamento rūmuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.