aA
Šiandien Elektrėnuose įvyko pirmasis bendras Vilniaus ir Kauno miestų tarybų posėdis, kuriame abiejų didžiųjų Lietuvos miestų politikai pritarė galutiniam Vilniaus ir Kauno dvimiesčio strateginio plano projektui, rašoma pranešime spaudai.
Vilniaus ir Kauno dipolio idėja - karikatūra
Vilniaus ir Kauno dipolio idėja - karikatūra
© DELFI
Posėdžio dalyvius pasveikino kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, LR Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas. Iki šiol dažnai konkuravę tarpusavyje, didžiausi Lietuvos miestai susivienijo konstruktyviam darbui abiejų miestų, apskrities ir visos šalies gerovės labui. Planuojama, kad šalies tarptautiniam konkurencingumui reikšmingą dvimiesčio strateginį planą Vilniaus ir Kauno miestų tarybos patvirtins dar šiais metais.

„Dviejų jėga – dviejų miestų partnerių jėga – gali įsukti visos Lietuvos ekonomikos ratą, kad kiekvienas mūsų valstybės pilietis, nežiūrint gyvenamosios vietos, turėtų gerą, stabilų darbą ir kokybišką gyvenimo aplinką. Viena sėkmė turi kurti kitą sėkmę – kol visi tapsime sėkmės piliečiais sėkmės Lietuvoje“, - sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Pasak jo, siekiant sėkmingai konkuruoti tarptautiniu mastu, svarbu jau šiandien suformuoti pažangių valstybių sostinėms prilygstantį milijoninį centrą, sugebantį pritraukti užsienio investicijas ir kurti ženklią Baltijos regiono BVP dalį.

Šiuo metu dvimiesčio regione gyvena apie 1,6 mln. šalies gyventojų – 45 proc. visų Lietuvos ir 22 proc. Baltijos valstybių gyventojų. Vilniaus ir Kauno dvimiestyje būtų sukuriama net 61 proc. Lietuvos BVP ir 25 proc. Baltijos šalių BVP. Į dvimiesčio tinklą planuojama sujungti 16 Vilniaus ir Kauno regionų savivaldybių.

„Svarbiausių Vilniaus ir Kauno urbanistinių sričių plėtra turės lemiamos įtakos šių miestų gyventojų ekonominei ir socialinei padėčiai. Jie galės pretenduoti į naujas darbo vietas, tuo pačiu bus skatinama plėtra naujose rinkose, aplinkinių apskričių pažanga“,- sakė Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius.

Vilniaus ir Kauno politikų nuomone, kuriamas dvimiestis tampa pavyzdžiu, skatinančiu Lietuvos žmonių partnerystę, novatoriškumą, aktyvumą ir atvirumą. Šalies žmones vienijantis pozityvus, kuriamasis darbas tampa itin reikšmingas skandalo krečiamoje ir skaldomoje valstybėje.

Posėdžio metu Vilniaus ir Kauno miestų taryboms buvo pristatyti konkretūs dvimiesčio strateginiame plane numatyti plėtros prioritetai: susisiekimo sistemos tobulinimas ir infrastruktūros plėtra, ekonomikos ir turizmo verslo bei infrastruktūros plėtra. Aptartas konkrečių strategijoje numatytų priemonių planas, apimantis naują tranzito politiką, įvairius bendradarbiavimo projektus, turizmo programų rinkodarą.

Pirmą kartą Vilniaus ir Kauno dvimiesčio strateginio plano projektas verslo, politikos, mokslo bei visuomeninių organizacijų atstovams buvo pristatytas Kaune šių metų spalio 24 dieną. Vėliau šis planas bei jo įgyvendinimo galimybės buvo aptartos Vilnius ir Kauno miestų strateginio planavimo komisijų bei Vilniaus ir Kauno regionų plėtros tarybų posėdžiuose, „Dvimiesčio draugijos“ susitikimuose su visuomene.

Sutartis dėl Vilniaus ir Kauno miestų bendradarbiavimo pasirašyta 2002 m. kovo mėnesį. Nustačius prioritetines miestų bendradarbiavimo sritis bei atlikus išsamią būklės analizę, šiemet buvo parengtas Vilniaus ir Kauno dvimiesčio strateginio plano projektas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.