aA
Trečiadienį uostamiestyje įsteigtas Darbo partijos skyrius, kuriam vadovaus žymus uostamiesčio verslininkas, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininkas, Antanas Bosas.
Antanas Bosas
Antanas Bosas
© ELTA
Ta proga Klaipėdoje lankėsi ir su visuomene susitiko pastaruoju metu ypač išpopuliarėjusios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Susitikti su turtingiausiu Seimo nariu susirinko ypač daug klaipėdiečių - Žvejų kultūros rūmų salė buvo perpildyta. Bene kiekvienas V. Uspaskicho pasisakymas arba atsakymas į raštu pateiktus klausimus buvo palydimas audringais aplodismentais.

Susitikimui pasibaigus, A. Bosas savo rankose jau laikė didžiulį šūsnį užpildytų prašymų įstoti į Darbo partijos Klaipėdos skyrių.

Programa, kokios reikia

"Darbo partija - ypatingai organizuota jėga. Už mus kalba darbai, nes partiją įsteigę žmonės per trylika nepriklausomybės metų savo rankomis ir protu sugebėjo nuveikti labai daug. Net 90 procentų partiją įsteigusių žmonių niekada nepriklausė jokiai kitai partijai. Aš pats nebuvau nei komjaunuolis, nei komunistas. Mūsų partijos programa yra tokia, kokios dabar reikia Lietuvai", - kalbėjo V. Uspaskichas.

Anot jo, žmonėms neverta nieko tikėtis iš tų, kurie iki šiol buvo valdžioje, o Darbo partija esą žino, kaip subalansuojant mokesčius galima Lietuvą paversti klestinčia valstybe, kaip padidinti pensijas net 40 proc.

Beje, nors Darbo partijos programoje teigiama, kad ji siekia politinės santarvės, buvęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas visą vakarą aršiai kritikavo visas politines partijas.

V. Uspaskichas pažymėjo, kad svarbiausias Darbo partijos tikslas yra visiškai pereiti prie vienmandatės rinkimų į Seimą sistemos. Taip pat partija numato sumažinti Seimo narių skaičių bei suformuoti Seimo narių atšaukimo mechanizmą, nes "nekontroliuojama valdžia išsigimsta".

Kalbama ir apie teisės kelti kandidatus į Seimą bei Europos parlamentą suteikimą visuomeninėms organizacijoms, apskričių panaikinimą, mišrių savivaldybių Tarybų bei tiesioginių merų ir seniūnų rinkimų įvedimą.

"Pažadu, kad gavę valdžią, iškart pakeistumėme rinkimų į Seimą sistemą. Tačiau, jei per rinkimus negausime daugiau kaip pusės Seimo narių mandatų, inicijuosime referendumo įstatymo pataisas, kad žmonės lengviau galėtų išreikšti savo valią", - žadėjo V. Uspaskichas.

Pasak Darbo partijos pirmininko, tai esą būtų ne partijų eliminavimas iš politinės sistemos, o jų filtravimas, kad jos į rinkimus deleguotų tik geriausius savo žmones.

"Politologai teigia, kad tai būtų žalinga mūsų šalies politinei sistemai, tačiau kiekvienas politologas konsultuoja kurią nors partiją, tad jie tik dedasi nešališkais. Tikriausiai ir man reikia pasisamdyti kokį nors politologą, kuris kalbėtų taip, kaip mūsų partijai paranku", - išreiškė nepasitikėjimą Lietuvos politikos specialistais partijos lyderis.

Žinia, šių metų balandį V. Uspaskicho norą pakeisti Lietuvos politinę sistemą žalingu ir nenaudingu pavadino ne tik politikos ekspertai, parlamentinės partijos, bet ir valstybės vadovai - prezidentas Rolandas Paksas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir premjeras Algirdas Brazauskas.

Tada A. Brazauskas teigė, kad pagal V. Uspaskicho siūlymus valdžia Lietuvoje būtų formuojama ne partinės demokratijos, o diktatoriškoms valstybėms, tokioms kaip Šiaurės Korėja, būdingais principais.

Į prezidentus nekandidatuos

Vieno iš į susitikimą atėjusių klaipėdiečių paklaustas, ar nežada kandidatuoti į Lietuvos Respublikos prezidentus, V. Uspaskichas atsakė neigiamai.

"Esu rusų tautybės Lietuvos pilietis, tačiau man būtų skaudu, jei rusai savo prezidentu išsirinktų ne savo tautybės žmogų. Jūs ir patys turite iš ko pasirinkti. Tik nerinkite pensininkų, ypač eksportuotų. Be to, mūsų prezidentas turi mažai galių", - apie savo apsisprendimą sakė V. Uspaskichas.

R. Pakso nebepalaiko?

Klaipėdiečiai taip pat domėjosi, kodėl anksčiau teigęs, jog visa, kas susiję su prezidento skandalu, esą amoralu, pritaręs skandalą tyrusios Seimo komisijos išvadoms bei minėjęs, kad prezidentas turėtų atsistatydinti, antradienį V. Uspaskichas išreiškė paramą Rolandui Paksui.

"Žiniasklaida interpretuoja taip, kaip jai patogu. Nepritariau prezidentui, nepritariu ir dabar, nes Prezidento institucija turi būti krištolo tyrumo. Aš pritariau tik tam, kad kompromituojanti informacija, kurią jis teigia turįs, būtų kuo greičiau išviešinta. Ar paremsiu prezidento apkaltą, apsispręsiu tik perskaitęs apkaltos dokumentą, o partija savo poziciją suformuos prezidiume ar taryboje", - sakė V. Uspaskichas.

Pasak jo, jau 13 metų valstybėje daroma tai, ką darė ir dabartinis prezidentas. "Tik Paksas papuolė, nes Laurinkui bilietą į vieną pusę išrašė", - sakė V. Uspaskichas, paminėjęs, kad prezidentą apie jo patarėjo Remigijaus Ačo daromą įtaką alkoholio įmonių privatizacijai perspėjęs dar prieš mėnesį iki skandalo.

Puolimo nebijo

Paklaustas, ar nemanantis, kad prieš jį bus pradėtas totalinis puolimas, V. Uspaskichas atsakė dėl to net neabejojantis.

"Jau dabar prasideda puolimas prieš partiją. Kaltins viskuo, tačiau mane suvalgyti bus sunkiau nei Paksą. Konservatorių valdymo laikais prieš mane ir mano įmones buvo atlikta 214 patikrinimų, ir - nieko. Jei jau bus labai blogai, teks prašyti jūsų pagalbos", - klaipėdiečiams sakė V. Uspaskichas.

Bus tvarka

Rinkimuose nugalėjus Darbo partijai, V. Uspaskichas žadėjo, jog partijos centrinis štabas dirbs 24 valandas per parą, kad rinkėjai bet kada galėtų kreiptis su savo reikalavimais ir pasiūlymais.

"Kėdainiuose jau po 3 mėnesių, kai aš tapau Seimo nariu, nebeliko nė vieno nusiskundimo dėl valdininkų piktnaudžiavimo. Surinkau visų institucijų atstovus ir pasakiau - dar vienas nusiskundimas ir toks valdininkas jau nebedirbs", - apie būsimą tvarką kalbėjo V. Uspaskichas.

Darbo partijos pirmininkas retoriškai klausė, kam reikalingi tokie teisėjai, kurie teismo salėje paleidžia nusikaltėlius, ir kam reikalingi tokie valdininkai, kurie įtariami piktnaudžiavimu ir korupcija, bet įrodymams surinkti reikia "tūkstančių šnipų ir milijonų litų".

"Reikės inicijuoti referendumą, kad žmonės nutartų, jog įstatymai turi galioti ir atgaline data. Tik tada bus galima nubausti visus, kurie išgrobstė valstybės turtą", - sakė V. Uspaskichas.