aA
Prezidento Rolando Pakso įvaizdžio formuotojas Aurelijus Katkevičius įsitikinęs, jog prezidento įvaizdis pastaruoju metu sumenko ne dėl jo veiklos, o dėl to, kad visuomenei esą "plaunamos smegenys".
Aurelijus Katkevičius
Aurelijus Katkevičius
© ELTA
"Interesas yra aiškus - jie nenori, kad Rolandas Paksas būtų prezidentas, nepaisant to, kad jį teisėtai išrinko žmonės. Šalies vadovas nepritapo prie sistemos ir ją norėjo pakeisti", - interviu "Vakarų ekspresui" sakė viešųjų ryšių specialistas.

Jo nuomone, gerą prezidento įvaizdį dabar gali išsaugoti jo kantrybė ir ramybė. "Jei puls blaškytis - bus tik blogiau", - sako A. Katkevičius.

Siūlo prisitaikyti standartus

Visos strėlės šiuo metu nukreiptos į prezidentą R. Paksą, tačiau ankstesnės valdžios prieštaringai vertinami veiksmai tarsi pamiršti. Kodėl?

- Viską lemia interesai - nuomonė apie dabartinį šalies vadovą sutapo daugelyje visuomenės grupių ir labai įvairiuose sluoksniuose.

Interesas yra aiškus - jie nenori, kad R. Paksas būtų prezidentas, nepaisant to, kad jį teisėtai išrinko žmonės. Viena vertus, žmonių atmintis yra tokia, kokia yra. Nors visi puikiai žino įvairias prieštaringas istorijas, jei jų specialiai neakcentuoji, žmonės ir pamiršta.

Antra vertus, kaip yra pasakęs pats Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, R. Paksas nepritapo prie sistemos, norėjo ją pakeisti. Tai, kas darosi šiuo metu - sistemos reakcija.

Apie kokią sistemą kalbate?

- Aš ją vadinu naująja nomenklatūra, susiformavusia per nepriklausomybės metus. Turiu omenyje tam tikrus politikus, verslininkus, žiniasklaidos atstovus, operatyvinių struktūrų pareigūnus.

Tai - žmonės, kurie realiai valdo Lietuvą.

Šioje istorijoje daug ką lemia ir asmens elgesys, kalbėjimo maniera. Juk šalies vadovui taikomi daug aukštesni standartai, nei kitiems politikams. Tačiau būtų neblogai, jei tie, kurie standartus taiko R. Paksui, juos prisitaikytų ir sau.

Atkurti įvaizdį - sunkiau

Ar pripažįstate, kad R. Pakso įvaizdis šiuo metu yra smukęs?

- Apklausos liudija, kad taip ir yra, tačiau, mano nuomone, jos labiau rodo žmonių pasimetimą, nei blaivų vertinimą. Iš tiesų prezidento prestižas labiausiai yra smukęs žurnalistų akyse.

Kas lėmė šalies vadovo prestižo smukimą?

- Tiesiai šviesiai - nuolatinis žmonių smegenų "plovimas". Seimas šiuo atveju tapo realybės šou. Parlamentas nėra patenkintas šiuo prezidentu ir savo vaidmenį puikiai vaidina. Juk politikus paprastai žiniaskalaida girdi labiausiai, o jei per dieną kelis kartus yra kalama kokia nors frazė, tai ji ir įperšama.

Galiu pasakyti, kad prezidento institucijos įvaizdis visada keičiasi, ir tai yra normalu, kadangi kinta ir pati visuomenė.

Kas turėtų įvykti, kad prezidento įvaizdis staiga pagerėtų?

- Paprastai numušti politiko reitingus - nesudėtinga, o atkurti - sunkiau. Nemanu, kad turėtų būti kokių nors specialių įvykių, kad grįžtų pasitikėjimas prezidentu.

Tiesą sakant, nedažnas Lietuvos politikas turi tokį tvirtą stuburą, kaip R. Paksas, tad, manau, jo normalus, įprastas elgesys ir sustatys viską į savo vietas.

Apkaltintų nenuoširdumu

Ar nepakenkė R. Paksui jo kelionės po Lietuvą?

- Daug kas kritikuoja tai, kad prezidentas skirtinguose miestuose pasakodavo tas pačias istorijas apie tris draugus, agurkus ir panašiai. Tačiau taip yra priimta, niekas nepuola improvizuoti.

Šalies vadovas norėjo kalbėti su žmonėmis be jokių tarpininkų, tiesiogiai, todėl ir susitikinėja su gyventojais. Jei R. Paksas būtų pasirinkęs kitą kelią - kalbėti per televiziją ar radijų, tuoj būtų apkaltintas nenuoširdumu.

Tai buvo vienas iš nedaugelio realių žingsnių pasakyti savo nuomonę.

Ar tai nesupriešino tautos?

- Tauta nėra supriešinta. Konfliktas egzistuoja tarp tyliosios, neturinčios savo balso, Lietuvos ir mano minėtos naujosios nomenklatūros atstovų.

O gal keliauti po Lietuvą prezidentui patarė "Almax" genijai?

- Kuo čia dėta "Almax"? Iš principo tam tikrus veiksmus diktuoja sveikas protas, logika ir aplinkybės, o jų rinkinys šiuo atveju - ne begalinis.

Dar plačiau atsakyti negaliu, nes tų "Almax" atstovų nesu net akyse matęs. Gal jie per Jurijų Borisovą kur nors ir ką nors talkino, bet aš su tuo nesu supažindintas.

Tęsiasi rinkiminė kova

Tačiau pats R. Paksas su Jurijumi Borisovu šiuo metu draugauja?

- Prezidentas su šiuo savo buvusiu rėmėju nesimatė nuo vasaros. Tiesa, jie buvo susitikę Konstituciniame Teisme šį mėnesį. Ir tiek.

Be to, juk J. Borisovas Prezidentūroje nedirbo, tai kodėl šalies vadovas turėtų nuo jo atsiriboti?

Aš kartais pajuokauju, kad Seimui ta proga reikėtų priimti kokį nors atsiribojimo įstatymą. Aprašyti atsiribojimo ritualus: pavyzdžiui, įsipjauni kairį delną, nulašini kraujo ant ąžuolo, sugiedi kokią giesmę...

Esmė yra ta, kad ką bedarytų prezidentas, tam tikrai žmonių grupei ar daliai Seimo narių tai niekada neįtiks. Jei R. Paksas pareikštų atsiribojantis, jį vis tiek apkaltintų nenuoširdumu.

Ar tikėjotės, kad skandalas šitaip išsipūs?

- Kad ši akcija bus tokio masto, man buvo staigmena. Tačiau žodį "apkalta" mes girdėjome jau po antrojo prezidento rinkimų turo, o dabar Seimas bando organizuoti ir trečiąjį.

Juk, pavyzdžiui, prezidentas V. Adamkus savo kalboje apie dabartinę situaciją šalyje nepasakė nieko naujo, ko nebūtų minėjęs savo rinkiminės kampanijos metu.

V. Adamkus yra pasakęs, kad Lietuva nebegali būti vieno asmens ambicijų įkaite ir taip netiesiogiai ragino R. Paksą atsistatydinti. Ar Jūs dabartinio prezidento elgesyje įžvelgiate asmenines ambicijas?

- Įžvelgti galima kur nori ir ką nori, jei turi noro. Tačiau aš tokį V. Adamkaus pasakymą suprantu kaip įsipareigojimą tiems žmonėms, kurie už jį balsavo.

Ar girdėjote iš prezidento minčių apie atsistatydinimą?

- Ši akcija, politinis šou buvo sumontuotas rinkimų metu naudotais propagandiniais štampais prieš R. Paksą. Egzistuoja pačių oponentų susikurtas psichologinis modelis dabartinio šalies vadovo atžvilgiu.

Juk yra net mitas apie keliolika atsistatydinimų, tad interesantai paskaičiavo, kad dabar R. Paksą paspaudus, jis neišlaikys ir dar kartą pasitrauks. Bet ne, jis nelinkęs į tai.

"Apie apkaltą mes girdėjome jau po antrojo prezidento rinkimų turo, o dabar Seimas bando organizuoti ir trečiąjį. Juk, pavyzdžiui, prezidentas Valdas Adamkus savo kalboje apie dabartinę situaciją šalyje nepasakė nieko naujo, ko nebūtų minėjęs savo rinkiminės kampanijos metu."