aA
Į besiplečiantį skandalą dėl neteisėto Pietų Korėjos politinių partijų finansavimo yra įsivėlusios kone visos didžiausios šalies korporacijos, trečiadienį paskelbė šalies prokurorai.
Verslas, lupa
Verslas, lupa
Žurnalistams pranešta, kad prieš praėjusių metų gruodį vykusius prezidento rinkimus bendrovės LG ir "Samsung" opozicinei Didžiajai nacionalinei partijai (DNP) skyrė po daugiau kaip 15 mlrd. vonų (beveik 37 mln. litų).

Byloje dėl slaptų fondų kūrimo ir lėšų pervedimo DNP bei kitoms partijoms taip pat tikrinami bendrovių SK, "Hyundai Motor" bei "Lotte" veiksmai.

"Samsung" atstovas paneigė įtarimus, pareikšdamas: "Mes palauksime tyrimo rezultatų, tačiau "Samsung Group" teigia, jog nėra įsivėlusi į neteisėtą politikų finansavimą".

Prokuratūros pareiškimas paskelbtas po to, kai rinkimus pralaimėjusio konservatorių kandidato Lee Hoi-chango (Li Hoičango) vyriausiasis patarėjas buvo pasodintas į kalėjimą dėl įtarimų, jog iš "LG Group" jis paėmė 15 mlrd. vonų.

Teisės patarėju pas Lee Hoi-changą dirbusiam Seo Jeong-Woo (So Jongvu) kaltinimai oficialiai pateikti ir jis buvo suimtas antradienio vakarą.

Pietų korėjiečiai jau seniai įpratę prie korupcinių verslininkų ir politikų ryšių, tačiau šios aferos detalės sukėlė nuostabą ne vienam šalies gyventojui.

Prokurorų teigimu, lapkričio 22 dieną, likus trims savaitėms iki rinkimų, Seo Jeong-Woo viename greitkelyje susitiko su LG atstovu, kuris atvairavo 2,5 tonų vilkiką. Jame buvo kartoninės dėžės, pilnos pinigų. Seo Jeong-Woo, gavęs raktą nuo sunkvežimio, nuvairavo jį į DNP būstinę, o po kelių dienų toje pat vietoje vėl susitikęs su LG atstovu mašiną grąžino.

Konservatorių atstovas suimtas tuo metu, kai valstybės prokuratūra pradėjo plėsti tyrimą dėl didžiųjų korporacijų, įskaitant SK, LG, "Hyundai" ir "Samsung", neteisėtai politikams skiriamų lėšų.

Tuo tarpu DNP pareiškė, kad tyrimas yra nesąžiningai nukreiptas prieš opoziciją, nors prokurorų teigimu, įtarimai dėl neteisėto partijų finansavimo siejami ir su asmenimis, artimais prezidentui Roh Moo-hyunui (Ro Muhjunui).

Politikos apžvalgininkų teigimu, verslininkai jau seniai neteisėtai finansuoja politikus, būgštaudami, jog priešingu atveju prieš juos bus pradėti tyrimai dėl mokesčių ar korporacijas parlamente užgrius kritikos lavina.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.