aA
Seime ketvirtadienį ketinama pradėti rinkti parlamentarų parašus, remiančius siūlymą inicijuoti apkaltą prezidentui Rolandui Paksui, o kitą savaitę pateikti surinktus parašus Seimui ir sudaryti specialią apkaltos komisiją. Tai po frakcijų atstovų susitikimo su Seimo pirmininku sakė opozicinių Tėvynės sąjungos - konservatorių bei Liberalų ir centro frakcijos seniūnai Andrius Kubilius ir Eligijus Masiulis.
R.Paksas - karikatūra
R.Paksas - karikatūra
© DELFI
Abu teigė esą įsitikinę, jog apkaltos procesas prezidentui turi prasidėti kaip galima greičiau, nes šalyje didėja įtampa.

E.Masiulis tikisi, jog bus surinkta "žymiai daugiau" nei 36 parašai, reikalingi apkaltai inicijuoti. Pateikus parašus Seimui, turės būti sudaryta speciali komisija, rengsianti išvadą, ar yra pagrindas prezidento apkaltai.

"Kitą savaitę mes galėsime kalbėti apie tokios komisijos sudarymą. Antradienį įvyks pateikimas (Seimo plenariniame posėdyje - BNS), o ketvirtadienį bus sudaryta komisija", - prognozavo A.Kubilius.

Po to, pasak jo, komisijos siūlymu arba savo iniciatyva Seimas turės kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinti, ar prezidentas šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kaip rašoma parengtuose kaltinimuose.

Parlamentinių frakcijų sudarytos darbo grupės parengtame prezidento apkaltos projekte, kurį trečiadienį svarstė frakcijų atstovai susitikime su Seimo pirmininku, prezidentas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką pagal šešis punktus. Galutinį apkaltos tekstą ir kaltinimus ketinama patvirtinti ketvirtadienį ryte.

Trečiadienį frakcijoms pateiktą teksto projektą, BNS žiniomis, skeptiškai įvertino valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai.

Po susitikimo su Seimo pirmininku frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė teigė, jog socialdemokratai nėra apsisprendę, ar pasirašys po parengtu apkaltos tekstu, ar siūlys palaukti Konstitucinio Teismo išvadų dėl dabar svarstomos bylos. Tačiau po vėliau įvykusio 53 narius turinčios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos posėdžio nuspręsta pateikti redakcinius pasiūlymus apkaltos tekstui ir leisti norintiems pasirašyti po juo.

"Frakcija turi redakcinių pasiūlymų - siūloma tekstą trumpinti ir konkretinti. Frakcijos nariai, kurie bus įsitikinę, jog gali pasirašyti po siūlomu tekstu, galės tai padaryti. Manau, jog tokių bus apie dvidešimt", - žurnalistams po frakcijos posėdžio sakė I.Šiaulienė.

Anksčiau Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras Algirdas Brazauskas yra sakęs, jog prezidento apkaltai pritarė 80 proc. partijos prezidiumo narių.

Seimo prašymu Konstitucinis Teismas nagrinėja, ar prezidento dekretas suteikti išimties tvarka Lietuvos pilietybę savo dosniausiam rėmėjui Jurijui Borisovui neprieštarauja Konstitucijai ir įstatymams. Šis atvejis minimas ir siūlyme inicijuoti apkaltą.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų (VNDP) bei proprezidentinės Liberaldemokratų frakcijos atstovai siūlo apkaltos iniciatoriams palaukti Konstitucinio Teismo išvadų minėtoje byloje. "Kol nėra KT išvados, apkaltos pradžia būtų nekorektiška", - po susitikimo su Seimo pirmininku teigė VNDP frakcijos seniūnė Kazimira Prunskienė.

Tačiau opozicinių frakcijų atstovų nuomone, pilietybės suteikimo J.Borisovui klausimas yra tik vienas apkaltos epizodas ir Konstituciniame Teisme nagrinėjamas kitu aspektu.

Apkaltos rengėjai remiasi praėjusią savaitę Seimo patvirtintomis parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos išvadomis, kurios teigia, jog prezidentas R.Paksas "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Seimo pirmininkas, Naujosios sąjungos lyderis A.Paulauskas susitikimo su frakcijų atstovais nekomentavo.

Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos Seime nariai dėl pasirašymo po apkaltos tekstu ketina apsispręsti ketvirtadienį ryte. Frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas teigė, jog dauguma frakcijos narių yra linkę pritarti apkaltos tekstui.

Prezidentas R.Paksas trečiadienį paragino Seimą kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar parlamentinė tyrimo komisija dirbo teisėtai. Abejonių jos veiklos teisėtumu pareiškė prezidento samdyti advokatai.

Į KT liberaldemokratų iniciatyva dėl komisijos veiklą reglamentuojančio įstatymo atitikimo Konstitucijai jau kreipėsi 35 parlamentarai. Kadangi toks kreipimasis jau yra įteiktas, daugumos frakcijų, dalyvavusių pasitarime pas Seimo pirmininką nuomone, nėra tikslinga kreiptis pakartotinai Seimo vardu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.