aA
Rinkimus į Rusijos Valstybės Dūmą pralaimėjusios dešiniosios partijos - "Jabloko" ir Dešiniųjų jėgų sąjunga (DJS), kurios nesugebėjo įveikti 5 procentų barjero, žada kelti bendrą kandidatą per kitų metų kovą vyksiančius prezidento rinkimus, antradienį pranešė "Jabloko" lyderiai.
Rusija
Rusija
Kol kas tik du politikai - Komunistų partijos vadovas Genadijus Ziuganovas ir Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis - pareiškė ketiną dalyvauti šalies vadovo rinkimuose.

Pergalę jau pirmajame jų rate analitikai, nė kiek nedvejodami, pranašauja dabartiniam prezidentui Vladimirui Putinui, kuris kol kas nepareiškė sieksiąs būti perrinktas.

"Sunku bus varžytis su prezidentu Putinu, bet būtina... Mes pradėjome derybas (su DJS) dėl demokratinės koalicijos sudarymo, - sakė "Jabloko" rinkimų štabo vadovas Sergejus Ivanenka. - Dabar vyksta konsultacijos dėl bendro kandidato iškėlimo".

DJS ir "Jabloko", visą rinkimų kampaniją negailėjusios kritikos viena kitos atžvilgiu, naujojoje Dūmoje turės tik 6 atstovus, nugalėjusius vienmandatėse apygardose.

Plati liberalų koalicija parlamento rinkimų išvakarėse taip ir liko vien žodžiai: visiems gerai žinomas Grigorijaus Javlinskio ir Anatolijaus Čiubaiso, Rusijos bendrovės "Bendroji energetikos sistema" (RAO EEB) vadovo, įrašyto trečiuoju DJS sąraše, abipusis neprielankumas ir vėl neleido įgyvendinti deklaruoto politinio projekto.

"Kas bus kandidatas? Tai ne personalijų, ne asmenybių klausimas. Tai principinis klausimas", - sakė G.Javlinskis spaudos konferencijoje, praėjus dviem dienoms po parlamento rinkimų.

Pasak jo, vieningas demokratinis blokas tiesiog būtinas turint galvoje laisvių apribojimo grėsmę, kuri, kaip mano G.Javlinskis, po prezidento rinkimų tik sustiprės.

Dėl savo nesėkmės jis kaltino vadinamąją valdžios partiją - "Vieningąją Rusiją", kuri rėmėsi administracijos aparatu, taip pat naftos kompanijai "Jukos", vienintelei partijos rėmėjai, daromą spaudimą. G.Javlinkis neužmiršo paminėti ir "juodųjų viešųjų ryšių technologijų", dėl kurių visą kampaniją kaltino DJS lyderius.

Carnegi (Karnegio) fondo ekspertai mano, kad naujasis liberalų projektas būtinai bus parengtas remiantis abiejų pralaimėjusių partijų elektoratu, tačiau su sąlyga, kad ankstesnieji lyderiai pasitrauks.

Analitikai anksčiau neatmetė galimybės, kad kandidatu į prezidentus gali būti iškeltas buvęs "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis, kuris prieš kurį laiką buvo apkaltintas ekonominiais nusikaltimais ir suimtas. Tai nebūtų suteikę jam šansų tapti prezidentu, tačiau būtų tapę žingsniu, keičiančiu prezidento rinkimų turinį, ypač Vakarų akyse.

Tokios versijos neatmetė ir G.Javlinskis. "Mes gyvename demokratinėje šalyse, tad svarstomos visos kandidatūros", - atsakė jis, paklaustas apie M.Chodorkovskio kandidatavimo perspektyvas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.